Светът плячкосва богатството на Африка с милиарди долари годишно

13:54, 24 май 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече богатства напускат Африка всяка година, отколкото влизат в нея - с повече от 40 милиарда долара, сочи изследване, което отправи предизвикателство към "подвеждащото" усещане за чуждестранна помощ. Това предаде БГНЕС.

Анализът, направен от британски и африкански участници в кампания в областта на равенството и развитието, включително Global Justice Now, беше публикуван днес. Проучването твърди, че останалата част от света печели повече, отколкото повечето африкански граждани, от богатството на континента, съобщи в. „Гардиън“.

Според него африканските страни са получили 162 млрд. долара през 2015 г., главно за заеми, помощи и лични парични преводи. Но през същата година от континента са били изнесени 203 млрд. долара или директно чрез мултинационални компании, които репатрират печалби и незаконно придвижване на пари в данъчни убежища, или чрез разходи, наложени от останалия свят чрез адаптиране към изменението на климата и смекчаване на последиците от него.

Това води до годишен финансов дефицит от 41,3 млрд. долара за 47-те африкански страни, където много хора остават в капана на бедността, според доклада "Честни сметки 2017".

Участниците в кампанията казват, че незаконните финансови потоци, т.е. незаконното движение на пари в брой между страните, възлизат на 68 млрд. долара годишно, т.е. три пъти повече от 19-те милиарда долара, които Африка получава като помощи.

Участващият в кампанията икономист Тим Джоун каза: "Ключовото послание, което искаме да отправим, е, че повече пари излизат от Африка, отколкото влизат, и ако трябва да се справим с бедността и неравенството, трябва да помогнем тези пари да се върнат обратно“. Ключовите фактори, които допринасят за това неравенство, са несправедливите плащания по дълга и мултинационалните компании, които крият приходите от данъчно избягване и корупция, каза той.

Африканските правителства са получили заеми от 32 милиарда долара през 2015 г., но са платили повече от половината от тях - 18 милиарда долара – като лихви по дълга, като нивото на дълга се увеличава бързо.

Преобладаващият разказ, в който правителствата на богатите държави казват, че тяхната външна помощ помага на Африка, е "разсейване и подвеждане", казаха участниците в кампанията.

Според Аиша Додуел: "Има толкова мощни приказки в западните общества, че Африка е бедна и че се нуждае от нашата помощ. Това изследване показва, че онова, от което африканските страни наистина се нуждаят, е останалата част от света да спре систематично да ги ограбва. Докато формата на колониален грабеж може да се е променила във времето, основната му природа остава непроменена."

Докладът посочва, че Африка има значителни богатства. Потенциалното минерално богатство на Южна Африка се оценява на около 2,5 трилиона долара, а минералните запаси на Демократична република Конго са на стойност 24 трилиона долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама