Според ¾ от румънците страната им върви в грешна посока

12:12, 24 май 17 / Свят 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три четвърти от румънците вярват, че страната им се движи в погрешна посока и едва 20% са на обратното мнение, показват резултатите от проучване на обществените нагласи по отношение на конфликта на интереси.

Проучването е дело на Института за обществена политика.

За да вървят нещата в страната по-добре, повечето румънци вярват, че трябва да се обърне внимание на няколко проблема като корупция (72%), липсата на работни места (64%), бедността (62%), ниския доход (54%) , кражбата на обществени средства (54%) и здравните проблеми (46%).

Изследването е проведено между 10 и 24 март 2017 г. сред повече от 1000 души на възраст над 18 години.

Изследването също така показва, че 86% от румънците няма да гласуват за кмет, който е разследван за конфликт на интереси, докато 43% вярват, че лице, което е в положение на конфликт на интереси, трябва да бъде отхвърлено. Около 36% смятат, че тези, които са в тази позиция, трябва да бъдат съдени. Само 11% заявиха, че някой, който е в ситуация на конфликт на интереси, трябва да бъде санкциониран административно.

Повече от половината от респондентите заявиха, че ще уведомят компетентната институция за случай на конфликт на интереси, ако знаят за такова нещо, като повечето от тях (48%) заявяват, че ще уведомят Националния отдел за борба с корупцията (НОБК) или Националната агенция за интегритет (НАИ). 38% обаче заявиха, че няма да уведомят никого за конфликт на интереси, за който знаят, главно защото това няма да е от полза (32%), защото това ще им създаде проблеми (31%) или защото това не е тяхната отговорност (22%).

Почти две трети от анкетираните смятат, че най-често срещаните случаи на конфликт на интереси се срещат в институции на централно ниво (правителство, парламент, министерства и други агенции), а почти една трета смятат, че този феномен е по-разпространен сред местните институции (общински съвети, местни съвети, окръжни съвети). Около 86% вярват, че конфликтът на интереси е най-разпространен в парламента, 85% - в правителството и 78% - в градската управа. На другия край са училищата (34%), църквата (37%) и частният сектор (40%).

Проучването показва също така, че докато половината от респондентите казват, че се интересуват от проблема с конфликта на интереси, 17% изобщо не се интересуват от тази тема. Според повечето респонденти (48%) конфликтът на интереси в публичния сектор означава "конфликт между личните интереси на държавния служител и обществения интерес". Междувременно 16% казват, че определението за конфликт на интереси е " Конфликт между интересите на държавните служители“ или „конфликт между личните интереси на едно и също държавно длъжностно лице".

Въпреки това, независимо от това как те определят конфликта на интереси, 78% от анкетираните смятат, че това е акт на корупция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама