Призовка за Тансу Чилер по дело за преврата от 1997 г.

09:23, 24 май 17 / Свят 25 1954 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съд в Анкара е изпратил призовка за бившия министър-председател Тансу Чилер по случая с действията на армията през 1997 г., довели оставката на тогавашния премиер Неджметин Ербакан, съобщава БГНЕС.

Чилер, която по онова време беше лидер на Партията на верния път (ПВП), беше призована от съда, за да свидетелства като жертва и свидетел на скандалния "постмодерен преврат".

Бившият министър-председател пропусна предишните слушания по делото, позовавайки се на здравословни причини. Следващото заседание по делото е насрочено за 18 юли.

103 заподозрени са изправени пред вероятността да получат доживотни присъди за "опит за отстраняване на правителството на Република Турция".

Главният заподозрян е бивши шеф на генералния щаб ген. Исмаил Хакъ Карадайъ. Като следващи го в обвиненията са бившите генерали Чевик Бир и Ерол Йозкаснак.

Действията на армията носят името „Процесът от 28 февруари“, тъй като на тази дата през 1997 турският Съвет за национална сигурност излиза с декларация по случая.

Тогава поредица от събития в крайна сметка доведоха до оставката на министър-председателя Неджметин Ербакан. Ербакан оглавяваше Партията на благоденствието, която стана първата проислямистка партия в Турция, която взе властта след създаването на турската република от Мустафа Кемал Ататюрк през 1923 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама