Кабинетът на Заев е готов

21:43, 23 май 17 / Свят 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почти всички министри от новото македонско правителство на бъдещия премиер Зоран Заев вече са известни. Предаде БГНЕС.

До края на седмицата се очаква Заев да представи правителствената програма и състава на кабинета пред Народното събрание. През последните дни се водеха интензивни преговори между Заев и лидерите на трите албански формации, които подкрепят новото парламентарно мнозинство - ДСИ на Али Ахмети, Движение "Беса" на Билал Касами и Албанският алианс на Зиядин Села. Все още не е известно дали "Беса" ще участва със свои министри или пък само ще подкрепя кабинета. При участие от "Беса" искат да ръководят министерството на образованието, съобщава мкд.мк.

От Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев влизат Радмила Шекеринска /евроинтеграция или отбрана/, Оливер Спасовски (МВР), Рената Треневска Десковска (правосъдие), Любчо Николовски (земеделие), Фросина Ременски или Мила Царовска (социална политика), Едмонд Адеми (култура), а Никола Димитров, като надпартиен ще ръководи Министерството на външните работи.

В момента има трима кандидати за поста на вицепремиер отговарящ за икономиката - Кочо Ангюшев, Александър Зарков и Неби Ходжа.

От ДСИ предлагат Теута Арифи (отбрана или евроинтеграция), Изет Меджити за Охридския договор, Башким Амети (екология), както и Фестим Халили, Арбр Адеми и Лирим Шабани, чиито ресори все още са неизвестни. Партията на Зиядин Села иска Министерството на здравеопазването, а техен кандидат е Арбен Таравари.

Ако в петък Заев предаде правителствената програма и състава на кабинета в Народното събрание председателят на парламента Талат Джафери трябва да свика заседание най-късно до 15 дни. Джафери обеща това да стане в рамките на три дни, по време на които ще се дебатира по програмата на новото правителство. За да бъде одобрен новият състав на правителството то трябва да получи подкрепата на поне 61 народни представители в 120-местния парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама