Тържества, шествия и връчване на награди в Деня на славянската писменост

20:06, 23 май 17 / Култура 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-голямото шествие ще се проведе в София и в него ще се включи държавният глава Румен Радев, председателят на парламента Димитър Главчев, министри, народни представители, културни дейци и общественици, ученици и преподаватели и много столичани и гости на града.

Традиционното шествие до паметника на светите братя Кирил и Методий ще тръгне в 10.30 часа и ще стигне до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, където президентът Радев ще произнесе слово. Ще бъде отслужен и тържествен водосвет. Час по-рано в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави молебена за 24 май. Патриархът ще се помоли за благопреуспяване на учащите се и всички деятели на просветата, науката и културата.

В късния следобед центърът на София ще стане културна сцена под открито небе с церемонията, на която 24-ма български културни дейци ще станат носители на наградите „Златно перо” 2017.

Златните брошки във формата на писец на Classic FM радио, галерия „Макта” и „Кантус Фирмус” ще бъдат връчени на прочутата българска оперна певица Стефка Евстатиева, режисьора Радослав Спасов, народната певица Янка Рупкина, диригента Бедрос Папазян, актьора Филип Трифонов, актрисата Милица Гладнишка, журналистката Жени Марчева, композитора Георги Арнаудов и др. За активна културна политика и подкрепа на стойностни проекти в областта на изкуствата награда „Златно перо“ ще получи и кметът на София Йорданка Фандъкова. Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще получи "Златно перо" за активна дейност и принос в областта на просветата и културата.

И още една важна церемония. В деня на най-светлия ни празник в театър „Българска армия” за 27-и път Фондация „Академия Аскеер” ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон. Тази година големият български драматург Константин Илиев ще бъде удостоен с голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2017”.

Галаспектакълът е поверен на режисьорът Диана Добрева, по сценарий на Ангел Еленков, сценографията е на Нина Пашова, а за музикалната картина отговаря Петя Диманова.

Вечерта, в 18.30 часа, в Националния исторически музей в столицата президентът ще бъде домакин на традиционния прием по случай Деня на славянската просвета и култура и на славянската писменост. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама