Красимир Каракачанов: Няма непосредствена заплаха за България след атентата в Манчестър

08:17, 23 май 17 / Политика 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Събран е Националният оперативен щаб под ръководството на министъра на вътрешните работи, за да се анализира ситуацията след кървавия атентат в Манчестър. Непосредствена заплаха за България няма, нещата са спокойни.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по бТВ, предаде БГНЕС.

За момента няма данни за пострадали българи в Манчестър. Той изрази съболезнования за жертвите на трагедията.

„Колкото и да говорим за тероризъм, ние сме предпазени от няколко неща. Това е оградата по границата, която възпрепятства навлизането на опасни елементи. Това дава резултат“, заяви Каракачанов.

"България трябва да води политика не недопускане на големи групи мигранти", категоричен е вицепремиерът и министър на отбраната.

За нацистките поздрави

Той коментира скандала с нацистките поздрави на отстранения заместник-министър Павел Тенев от квотата на патриотите. „Това е откровена политическа кампания от страна на опозицията. Да припомним, че само преди месец БСП твърдеше, че Обединените патриоти са единствената политическа сила, с които те биха се коалирали“, каза Каракачанов.

Той заяви, че не приема подобни шеги и жестове, както и националсоциалистическата идеология. Но също така приема, че човек може да направи грешки на младини и след това са се поправи.

„Ако съм имал такива снимки, сигурно щяхте да ги извадите отдавна“, каза Каракачанов, отговаряйки на въпрос дали има подобни неудобни снимки.

Каракачанов няма конфликт с върховния главнокомандващ

„Не желая да скъсам диагнозата. Президентът Румен Радев е прав, че нищо не може да се постигне, ако нещата се потулят“, заяви Каракачанов. Така той коментира упрека на държавния глава, че изтеглянето на доклада за състоянието на армията е грешка.

Миналата седмица министърът на отбраната предложи това изтегляне по време на заседание на ресорната парламентарна комисия.

„Проблемът не е в българската армия, а в това, че проблемите на сигурността бяха подценявани през последните 25 години. Предложил съм доклада да бъде изтеглен, не за да бъде фризиран, а за да се даде рецепта за лечение на диагнозата“, заяви Каракачанов и добави: Няма конфликт между мен и върховния главнокомандващ, ние сме в постоянна комуникация.

Според него независимостта на България си струва парите, за тази независимост и териториална цялост са умирали хора.

„Ще има военно обучение в училищата, но не по време на часа на класния. Така учениците ще получат реална представа за нещата, включително да оказват първа помощ. Трябва да създадем представа в младите каква е военната професия и така ще популяризираме труда на военните, ще го направим по-привлекателен“, каза Каракачанов.

Той обясни, че въпросът с наборната военна служба не е решен, а е дискусионен въпрос. Така той отговори на думите на президента Румен Радев, че идеята за наборна служба в момента не може да се реализира, защото няма необходимите средства. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама