Поддръжници на ИД "празнуват" атаката в Манчестър

07:50, 23 май 17 / Свят 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поддръжници на ИД използваха социалните мрежи, за да "отпразнуват" трагичния инцидент в Манчестър, който отне живота на най-малко 19 човека - при това най-вероятно тийнейджъри. Това инфорамира БГНЕС.

Акаунти в "Туитър", свързани с ислямистката организация използваха хаштагове, за да публикуват "празнични" съобщения и дори да окуражават извършването на подобни атаки и другаде. Някои дори описаха нападението над концерта на Ариана Гранде като отмъщение срещу въздушните удари срещу Ирак и Сирия.

"Изглежда, че бомбите, които британските военновъздушни сили пуснаха върху децата на Мосул и Рака най-сетне се завръщат в #Манчестър", гласи една от публикациите в микроблога.

"Надяваме се, че извършителят е един от войниците на халифата", написа пък друг потребител през социалната мрежа "Телеграм".

Трети използваха нападението в Манчестър, за да опънат банери с надписи "Началото бе в Брюксел и Париж, а с Лондон ние вече формираме (своя) държава".

Въпреки активността в социалните мрежи обаче терористичната групировка не е поела официално отговорност за случилото се.

БГНЕС припомня, че снощи към 22:35 местно време полицията в Манчестър се отзова на "спешен случай" в "Арена Манчестър", където бяха чути два силни тътена, "наподобяващи взрив" след провелия се концерт на Ариана Гранде. По-късно медиите съобщиха, че са загинали 19 души, а други 59 са били ранени. Смята се, че става дума предимно за непълнолетни младежи.

Информацията бе потвърдена от полицията в Манчестър, която уточни още, че ще "третира инцидента като терористично нападение, докато не се докаже обратното".

Северозападното антитерористично командване също определи трагедията на стадиона като "вероятен терористичен акт". По данни на "Ен Би Си Нюз" и "Ройтерс" британските власти подозират, че става дума за атентатор самоубиец.

Поради атентата британският премиер Тереза Мей свиква в 09.00 часа тази сутрин заседание на извънредната правителствена комисия "Кобра".

"Това е един ужасен терористичен акт....Работим, за да установим всички подробности", каза Мей.

"Инцидентът в Манчестър е ужасен. Моите мисли са с пострадалите и със сътрудниците на нашите забележителни аварийни служби", каза от своя старна лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин.

"Това е шокираща и ужасна атака, насочена срещу деца и млади хора, които просто се наслаждаваха на един концерт", заяви лидерът на либералните демократи Тим Фарън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама