Германия подава окуражителен сигнал за дълговете на Гърция

02:44, 22 май 17 / Свят 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел се обяви за облекчаване на дълговата тежест на Гърция. В публикувано в понеделник интервю за „Зюдойче цайтунг” (Süddeutsche Zeitung) той напомни за постоянно даваните на Атина обещания за намаляване на тежестите, ако проведе съответните реформи.

„Сега трябва да спазим това обещание”, подчерта Габриел като по този начин не се съгласи с позицията на министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле, който отказва да тръгне към отписване на финансови задължения на южноевропейската страна.

През март Шойбле заяви, че въпросът не е на дневен ред, а става въпрос преди всичко за довеждане до край на текущата програма и съгласуване на следващите траншове.

Днес (понеделник, бел.ред.) ще се проведат консултации на еврогрупата, на които ще се обсъди предоставянето на нови траншове на Атина. Международната мисия на кредиторите се върна в Гърция на 24 април. Представителите на европейските институции и МВФ трябва да подготвят поредния отчет за реализирането на реформите в Гърция и да посочат приоритетите на този процес в близко бъдеще. В случай на одобрение от кредиторите на отчета по втората оценка на гръцките реформи, Атина разчита да получи поредния транш от кредити в рамките на третата програма за финансова помощ, която е необходима на страната за обслужване на вече получени заеми.

Гърция трябва да извърши поредните плащания до края на юни по получените по-рано кредити. Задълженията на Атина включват изпълнението на реформите и тогава международните кредитори обещават да разгледат въпроса за преструктуриране на дълга, достигащ 180% от брутния вътрешен продукт, за да се осигури устойчивостта му в дългосрочна перспектива. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама