• Николай Нанков. Снимка: БГНЕС

Срокът за подаване на оферти за обществената поръчка за ТОЛ системата е удължен с 1 ден, защото трябва да се подадат оферти и всеки ден е ценен. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред журналисти, предаде БГНЕС.

„Досега сме изгубили, не министерството и държавата, а обществото, тъй като това са средства за изграждане на инфраструктура и рехабилитация, за пътна безопасност, над 600 млн. лева. Войната по пътищата наистина е сериозен проблем, трябва да спечелим войната за ТОЛ-овете, за да решим проблема и да спечелим войната по пътищата. Офертите на кандидатите са готови, те са подавани неколкократно назад във времето“, каза Нанков.

„Нашата основна цел е максимално бързото разглеждане на офертите и класиране. Нека да не изпадаме в хипотези, ако срокът е кратък и няма подадени оферти днес до 17.00 часа, както е обявена процедурата ще удължим срока отново. Факт е, че ТОЛ-системата ще бъде инструмент за борбата с контрабандата. Електронната система е свързана именно с системата на митниците, на НАП, на МВР. Това е един наистина справедлив и солидарен модел за заплащане“, смята Нанков.

В момента 300 млн. са приходите на годишна база от таксите за винетки към 2016 година в АПИ. Прогнозите са, че от ТОЛ-такси още първата година те ще нараснат минимум с 500 млн. лева. Според регионалния министър пътният сектор ще може да се самофинансира, да се самоиздържа, няма да разчитаме на държавния бюджет, на заемни инструменти, дори след време и на фона от ЕС. Ще има необходимия ресурс за изграждане на нови отсечки, рехабилитация и качествено поддържане

Относно това дали МРРБ е загубило ценен кадър в лицето на зам.-министъра, който подаде оставка, Николай Нанков заяви – „не съм работил с колегата, за да кажа дали е ценен кадър, но гледайки автобиографията като основни качества, мисля, че беше прекрасен професионалист. Не мога да се наема да коментирам личните профили и неща. Нямам още заместник, но трябва изключително много на МРРБ“, каза още регионалният министър.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно