Нанков: 300 млн. са приходите на годишна база от таксите за винетки към 2016 г.

11:25, 19 май 17 / Политика 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срокът за подаване на оферти за обществената поръчка за ТОЛ системата е удължен с 1 ден, защото трябва да се подадат оферти и всеки ден е ценен. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред журналисти, предаде БГНЕС.

„Досега сме изгубили, не министерството и държавата, а обществото, тъй като това са средства за изграждане на инфраструктура и рехабилитация, за пътна безопасност, над 600 млн. лева. Войната по пътищата наистина е сериозен проблем, трябва да спечелим войната за ТОЛ-овете, за да решим проблема и да спечелим войната по пътищата. Офертите на кандидатите са готови, те са подавани неколкократно назад във времето“, каза Нанков.

„Нашата основна цел е максимално бързото разглеждане на офертите и класиране. Нека да не изпадаме в хипотези, ако срокът е кратък и няма подадени оферти днес до 17.00 часа, както е обявена процедурата ще удължим срока отново. Факт е, че ТОЛ-системата ще бъде инструмент за борбата с контрабандата. Електронната система е свързана именно с системата на митниците, на НАП, на МВР. Това е един наистина справедлив и солидарен модел за заплащане“, смята Нанков.

В момента 300 млн. са приходите на годишна база от таксите за винетки към 2016 година в АПИ. Прогнозите са, че от ТОЛ-такси още първата година те ще нараснат минимум с 500 млн. лева. Според регионалния министър пътният сектор ще може да се самофинансира, да се самоиздържа, няма да разчитаме на държавния бюджет, на заемни инструменти, дори след време и на фона от ЕС. Ще има необходимия ресурс за изграждане на нови отсечки, рехабилитация и качествено поддържане

Относно това дали МРРБ е загубило ценен кадър в лицето на зам.-министъра, който подаде оставка, Николай Нанков заяви – „не съм работил с колегата, за да кажа дали е ценен кадър, но гледайки автобиографията като основни качества, мисля, че беше прекрасен професионалист. Не мога да се наема да коментирам личните профили и неща. Нямам още заместник, но трябва изключително много на МРРБ“, каза още регионалният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама