Бисер Петков обсъди проблема с недостига на работници с организациите на работодателите

13:13, 16 май 17 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и представители на национално представителните работодателски организации КРИБ, БСК, АИКБ, БТПП и ССИ обсъдиха проблема с недостига на работна сила в България, съобщиха от МТСП. Предаде БГНЕС.

Министерството на труда и социалната политика прави стъпки за улесняване на процедурата за регистриране на сезонни кадри от страни извън Европейския съюз. Подготвят се улеснения при подаването на документите от работодателите в районите по Черноморието с най-развит туризъм, каза министър Петков.

Предвиждат се и промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, с които ще се намали броят на необходимите документи за краткосрочното наемане на чужди работници. Това допълнително ще облекчи работодателите, добави министър Петков.

Сред темите на разговора бяха приоритетите на правителството в областта на доходите, пазара на труда, пенсионната система. Обсъдени бяха и темите за разработването на механизъм за определяне на минималната работна заплата и за договаряне на минималните осигурителни доходи за 2018 година.

Работодателските организации представиха предложенията си за промени в социално-осигурителното и трудовото законодателство и изразиха подкрепа към намеренията на правителството за реформа в експертизата на работоспособността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама