Нулеви проблеми, „Трекзит“ или проблемни съюзници

07:52, 01 май 17 / Политика 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Някой спомня ли си лозунга на министър-председателя Ахмет Давутоглу за "нулевите проблеми със съседите"?

Е, изглежда, сякаш са изминали няколко века, откакто Давутоглу изчезна от първите страници на турските медии, въпреки че той беше свален през май 2016 г. от президента Реджеп Тайип Ердоган - преди по-малко от година. Както и Давутоглу, неговият лозунг също се срина не само защото никой не говори за такава измислена цел, но Турция се превърна в страна в противоречие с всички, включително с половината от собственото си население, предава БГНЕС.

"Нулеви проблеми със съседите", разбира се, не е нещо постижимо. В частни обсъждания покойният Сюлейман Демирел похвали Давутоглу за това, че има такава "благородна цел", но подчерта, че имал трудности да разбере дали министърът възнамерява да се предаде и да приеме всички искания на съседите на Турция или да планира да нахлуе във всички съседи и по този начин да постигнат статута на никакви проблеми с никой от тях. Тъй като правителството на всяка страна има право да защитава интересите на собствения си народ и държава, преди да развие каквото и да е съпричастност и разбиране за изискванията на своите съседи, възможно ли е да се избегне напрежение между страни, които имат силни взаимодействия? Разбира се, Турция може би няма да има двустранен проблем с, да речем, Еквадор, но възможно ли е да няма никакъв проблем с някой от съседите си, дори да не се полагат усилия, за да се избегнат проблемите?

Турция не може да има проблеми с нарушаване на въздушното пространство с Южна Африка. Не може да има дискусии по въпроси срещу или по течението с Канада. Колумбия и Ботсвана не могат да обвиняват Турция, че е спряла водите на Ефрат, осъждайки я за суша ... Е, Турция често се оплаква, че нейните западни съюзници насърчават и поддържат терористите, които действат срещу турската държава. Понякога може да стигне до там, че съюзниците й да бъдат обвинени, че предоставят оръжия и боеприпаси на терористи с враждебни цели срещу Турция. Все пак терористи сепаратисти използват териториите на съседите на Турция, за да организират атаките си срещу Турция или да обучават своите членове. Къде, в крайна сметка, се намира сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК)?

Така че беше лудост да се очаква реализиране на стратегията "Нула проблеми със съседите", особено когато турското правителство, действайки с неоосманистки и салафистки халюцинации, участва в глобалните планове на нейния „голям брат“ в Големия Близък изток и Северна Африка. Някой спомня ли си, че Турция беше съпредседател на този проект? Не беше ли този проект, който стартира така наречената "Арабска пролет", превръщайки арабските съседи в адско място?

Сега е разкрито, че бившият американски президент Барак Обама е бил сред армията на онези, които са заблудили президента Реджеп Тайип Ердоган. Има ли някой, който не е заблудил Ердоган? Интересно, нали? От Фетхуллах Гюлен, бившият близък другар на ислямския клан в правителството, до политическите посредници на ПКК, висшите помощници и другари в кюрдското отваряне, всеки е мамил турския президент ... Но той бе единственият, който вземаше решения, главен изпълнител, върховен законодател и абсолютен съдия на страната. Интересно, нали?

Днес Турция не само е лишена от приятелски съсед, но бързо превръща своите съюзници в нещо немислимо. Германия, Австрия, Дания, Холандия и много други европейски съюзници сега са в списъка на "проблематичните страни" за Турция. Европейските институции също се превърнаха в омразни организации. Така например Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се превърна в организация, изпратила подкрепящи терористите репортери на референдума от 16 април и излезе с пристрастен доклад по отношение на Турция. Съветът на Европа също е обвинен в официално поощряване на терористите. Европейският съюз винаги е бил "гадната организация", която е предала Турция, оставяйки страната в чакалнята в продължение на половин век. Сега може би Турция ще тръгне по британския път и ще организира Trexit, като стане първата страна, която изоставя ЕС, преди да се присъедини към него. Кой знае, може би утре НАТО ще бъде атакуван и обвинен, че е и антитурски?

Но, разбира се, турците са толкова коректни и невинни, колкото братя и сестри ... Всички останали са виновни, но Турция, както се казва, е бяла като лъжицата, която току-що е извадена от бурканчето с мляко.

Юсуф Канлъ, в. „Хюриет дейли нюз“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама