Хърватският финансов министър: Ще докажа, че не съм виновен за "Агрокор"

04:06, 01 май 17 / Свят 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хърватският министър на финансите Здравко Марич заяви, че не се чувства виновен за фалита на най-голямата компания на страната "Агрокор", където е работил преди да стане министър. Това предаде БГНЕС.

В сряда ще имам възможност пред Сабора /Парламента, бел.ред./ да разкрия и защита истината, но също така и личния и професионалния ми живот, каза Марич в интервю за загребската телевизия "Нова". "В сряда ще има дебат. Какво ще стане след него ще видим. Аз все още не съм оповестил всички аргументи като финансов министър и като бивш служител на "Агрокор" по отношение на обвиненията, които се отправят към мен. Това нещо ще направя пред Сабора на 3-ти май", каза още Марич.

Хърватия изпадна в поредна правителствена криза след като премиерът Андрей Пленкович /Хърватската демократична общност - ХДО / на заседание на кабинета на 27-ми април отстрани министрите на коалиционния си партньор МОСТ.

Либерално-реформистката партия МОСТ на Божо Петров бе партньор в кабинета на Пленкович. Кризисната ситуация възникна след като министърът на вътрешните работи Влахо Орепич, министърът на правосъдието Анте Шарпле и министърът на опазването на околната среда Славен Добрович - и тримата от МОСТ, отказаха да подкрепят Здравко Марич от ХДО, върху когото опозицията хвърли отговорността за кризата в най-големия агрохолдинг в страната "Агрокор".

В хърватската фирма „Агрокор” - най-голямата балканска марка за продажби на хранителни стоки, работят 60 000 души. Приходите на базираната в Загреб група са 6,7 млрд. евро и са 15 на сто от хърватския брутен вътрешен продукт. Но числата за месец септември показват, че дългът на гиганта възлиза на 6 млрд. евро. Предизвикан от разрушителната дългова криза в „Агрокор”, парламентът одобри в края на март закон за защита на националната икономика при фалита на ключови фирми. Законът, приет по искане на собственика на „Агрокор” Ивица Тодорич, позволява на правителството да назначи надзорник, който да ръководи възстановителния процес.

Назначеният финансов експерт Анте Рамляк каза, че предстои битка, за да не се допусне разпростирането на бизнес проблемите на „Агрокор” върху цялата икономика на Хърватия и тази в целия регион. В рамките на 15 месеца трябва да бъде сключено споразумение за преструктуриране или да започне процедура по обявяване на банкрут.

Шест банки кредиторки на ”Агрокор” казаха в началото на април, че работят усилено по осигуряване на ново финансиране на „Агрокор” колкото се може по-скоро. Руските държавни банки Сбербанк и ВТБ са основни кредитори на „Агрокор”.

Две трети от 60-те хиляди служители на "Агрокор" в региона са в Хърватия, което прави от тази верига най-големия работодател в страната.

Водещ бизнес на групата е веригата от супермаркети „Конзум”, но бизнес предприятието е придобило и широка гама от компании, включително в селското стопанство, производството на храни, туризма и дистрибуцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама