72-годишен италианец оглави Малтийския орден

21:41, 30 апр 17 / Любопитно 25 571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Седемдесет и две годишен италиански експерт по средновековна култура беше избран в събота за ръководител на „Малтийския орден” - най-старата рицарска организация в света, предаде БГНЕС.

Джакомо Даела Торе дел Темпио ди Санхинело поема лидерството за една година, след като папа Франциск подписа през януари оставката на великия майстор на Ордена - британеца Матю Фестинг, до която се стигна след борба за власт.

С близо вековна религиозна мисия, орденът осигурява хуманитарна помощ в кризисни зони по света. В него членуват 13 500 души, класирани по благородните им титли и от които се очаква да водят примерен християнски живот, докато участват в благотворителните дейности на Ордена.

Влиятелният Малтийски орден, основан в Йерусалим и признат от папата през 1113 г., работи в около 120 държави в света и е един от най-големите собственици на земя в Италия.

Само 12 от 56-те рицари на Ордена - най-високото ниво на членство на мисиите – могат да дадат доказателства за достатъчно благородно потекло, за да станат Велики майстори.

Лидерът на ордена бе избран, след като папа Франциск прие в сряда 15 от рицарите и им връчи писмо, насърчаващо реформата, но и потвърждаващо властта му в католическата религиозна система. В писмото си папата отбелязва "специалната връзка" между Ватикана и ордена и поздравява онези членове, които, според него, са показали, че "искат да намерят начин да служат още по-добре в съгласие с Библията".

Орденът е основан с първоначална цел да защити християнството от ислямски нашественици и пирати. Но сега той участва в подпомагането на мигрантите по целия свят - включително многото мюсюлмани, спасени в Средиземно море.

На 15 февруари 1113 година папа Паскал II подписва вулата „Пие Постулацио Волунтатис”, признавайки официално монасите хоспиталиери и католически рицари.

Малтийският орден води началото си от Кръстоносните походи в светите земи и е наследник на Ордена на хоспиталиерите на свети Йоан Йерусалимски (1113 г.), основан по време на тези походи.

Суверенният орден на Малта е с международноправен статут на юридическо лице и е установил централата си в Рим през 1834 г. Поддържа дипломатически отношения с повече от сто държави, сред които и Ватикана. Представен е в ООН, Европейския съюз и други международни организации.

Благотворителната дейност е главната мисия на малтийските рицари. Те действат активно в 120 страни в света, където имат фондации, болници и диспансери. Орденът има 13 500 членове, както и 80 000 постоянни доброволци и близо 25 000 лекари и медицински сестри. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама