Белият дом нито е знаел, нито е одобрявал противоречиви решения на посланика на САЩ в Скопие

17:09, 30 апр 17 / Свят 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нито Белият дом, нито Съветът за национална сигурност на САЩ са били предварително информирани, че посланикът в Скопие Джес Бейли планира да признае новия председател на македонския парламент Талат Джафери по време на хаотичното заседание на фона на гражданските протести в четвъртък вечер. Това съобщава Крис Делисо от Balkanalysis.com.

Помощник-държавният секретар на предходния американски президент Барак Обама - Хойт Браян Ий – пристигна в неделя, за да подкрепи Бейли, като даде официална благословия на провъзгласения парламентарен председател от името на САЩ. Това повдигна много сериозни опасения кой и как извършва американската външна политика в събития, след които Балканите са готови да избухнат сред нарастващия национализъм, породен точно от прекалената външна намеса. Циркулира и темата за щетите, нанесени дипломацията на САЩ в страната от началото на кризата през 2015 г.

Белия дом беше "изненадан" от решението на посолството на САЩ, а Съветът за сигурност не беше доволен от резултата, потвърдиха високопоставени американски представители. Други старши източници от Европа и САЩ предоставиха ценни данни, които кумулативно предполагат голяма вероятност Бейли - най-непопулярният американец, който някога е стъпвал в Македония - да е изпаднал в безизходица, работейки с малко среди след Обама и Американската агенция за международно развитие.

„Към днешна дата Посолството на САЩ не отговори по задоволителен начин на нашите запитвания относно това, кой е упълномощил решението на Бейли или кой е отговорен за непосредственото посещение на Хойт Йй. Тези официални писмени въпроси са останали без отговор от комуникационния персонал на посолството. При липсата на такъв отговор, се надяваме да можем да повдигнем въпроса директно по време на посещението на Ий в Скопие в понеделник“, пише изданието.

Съобщението за спорната „коронация“

На внимателно координираните събития в четвъртък вечер, американски и европейски дипломати незабавно поздравиха "избора" на албанеца Талат Джафери, бивш член на Армията за освобождение на Косово, номиниран от 27 март от лявата партия СДСМ за този пост – първата стъпка към сформиране на правителство. Тънък момент в случая е, че според местните закони, председателят на парламента може да стане президент, само ако действащият лидер на страната бъде свален или убит. От своя страна, държавният глава контролира въоръжените сили и разузнаването.

Според много местни източници, присъствали на събитието, подозират, че както времето, така и провокативните действия на СДСМ и албанските парламентаристи са изчислени да предизвикат реакция на насилие, което би ги направило да изглеждат като праведни жертви. Изпълнението на модела на подобно събитие през декември 2012 г., явно работи.

За Бейли продължителният македонски пацифизъм беше сериозен дразнител. 60-дневните вечерни митинги на „За единна Македония“ бяха напълно мирни, за разлика от миналата година, насочена и финансирана от "Колоритна революция" на про-СДСМ активисти. Но тазгодишните демонстранти отдавна заплашиха, че ще влязат в парламента, ако опозицията се опита да избере глава на парламента, без да се откаже от т. нар. „Албанска платформата“ с максималистични етнически искания, изготвени в кабинета на албанския премиер Еди Рама. Това предупреждение даде добра възможност на Бейли и другарите му да създадат сценарий, който да гарантира насилствен изход - и по този начин да дискредитира автентичното и мирно обществено протестно движение.

Остава обаче неясно кой е извършил това насилие, с партизански съперници и медии, представящи различни сценарии и доказателства. Международните медии, които до голяма степен пренебрегват двумесечните мирни протести, подкрепиха с огромно мнозинство проявите на СДСМ. И всяка западна власт осъди насилието, като подсказа, че това е удар срещу демократичните процеси, намеквайки за вина на ВМРО-ДПМНЕ.

В допълнение към тази тактика, размириците спомогнаха за неправилно насочване на вниманието към действията на Посолството на САЩ при посланика преди, по време и след драмата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама