Хърватия изпадна в тежка правителствена криза

09:23, 30 апр 17 / Свят 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хърватия изпадна в поредна правителствена криза след като премиерът Андрей Пленкович /Хърватската демократична общност - ХДО / на заседание на кабинета на 27-ми април отстрани министрите на коалиционния си партньор МОСТ, предаде БГНЕС.

Либерално-реформистката партия МОСТ на Божо Петров бе партньор в кабинета на Пленкович. Кризисната ситуация възникна след като министърът на вътрешните работи Влахо Орепич, министърът на правосъдието Анте Шарпле и министърът на опазването на околната среда Славен Добрович - и тримата от МОСТ, отказаха да подкрепят колегата си – министъра на финансите Здравко Марич от ХДО, върху когото опозицията хвърли отговорността за кризата в най-големия агрохолдинг в страната "Агрокор".

Нашите министри /общо са четирима от МОСТ, бел.ред./ ще подадат оставка. С това искаме да покажем, че наша първостепенна задача не е запазването на постовете, а предотвратяването на конституционна криза. Държим се отговорно към гражданите, подчерта Петров.

ХДО има 58 места в 151-местния парламент и за мнозинство се нуждае от още 18 депутатски гласа. Противоречията с един от партньорите – МОСТ, която има 13 депутати, може да доведат до норедните предсрочни избори, ако лидерът на ХДО Пленкович не успее да намери нови съюзници в парламента.

Лидерът на ХДО Андрей Пленкович обаче е абсолютно убеден, че ще има ново мнозинство. "ХДО участва искрено, с най-добри намерения и воля при партньорството си с МОСТ след изборите от 11-ти септември. Договорихме се за обща програма и плаформа за управление, заедно с подкрепата на националните малцинства и останалите депутати в Сабора /парламент, бел.ред./", казва Пленкович пред днешния брой на "Вйечерни лист". Пред изданието лидерът на ХДО изразява убеденост, че той ще запази премиеръския пост, защото ще има ново парламентарно мнозинство. Като негов нов партньор се сочи Хърватската селска партия, която има петима народни народни представители в Сабора. Пленкович очаква много скоро да има нов председател на Сабора /на мястото на Божо Петров, бел.ред./ и новите министри да заемат местата си.

Лидерът на МОСТ Божо Петров потвърди, че четиримата министри и още десетина държавни секретари ще напускат позициите си в правителството. "Пленкович измами хърватското общество. Всички виждат, че той няма ново мнозинство. Той не разполага дори полу стабилно мнозинство. Ако, това не е така, да докаже, че има мнозинство. В противен случай той е виновен за кризата и разпада на правителството", каза Петров пред местната телевизия "RTL". Лидерът на МОСТ съобщи, че кризата избухнала след като Пленкович е "поискал министрите от неговата формация да запалят по една цигара навън докато се гласува за доверието на министъра на финансите Здравко Марич от ХДО".

"За мен това негово искане е лицемерно и безсрамно...Няма как да останем слепи пред това, което става в държавата", каза още Божо Петров и категорично отхвърли възможността да има трети съюз с ХДО. "Приказката с ХДО приключи...Няма да има трети брак", подчерта Божо Петров.

В хърватската фирма „Агрокор” - най-голямата балканска марка за продажби на хранителни стоки, работят 60 000 души. Приходите на базираната в Загреб група са 6,7 млрд. евро и са 15 на сто от хърватския брутен вътрешен продукт. Но числата за месец септември показват, че дългът на гиганта възлиза на 6 млрд. евро. Предизвикан от разрушителната дългова криза в „Агрокор”, парламентът одобри в края на март закон за защита на националната икономика при фалита на ключови фирми. Законът, приет по искане на собственика на „Агрокор” Ивица Тодорич, позволява на правителството да назначи надзорник, който да ръководи възстановителния процес.

Назначеният финансов експерт Анте Рамляк каза, че предстои битка, за да не се допусне разпростирането на бизнес проблемите на „Агрокор” върху цялата икономика на Хърватия и тази в целия регион. В рамките на 15 месеца трябва да бъде сключено споразумение за преструктуриране или да започне процедура по обявяване на банкрут.

Шест банки кредиторки на ”Агрокор” казаха в началото на април, че работят усилено по осигуряване на ново финансиране на „Агрокор” колкото се може по-скоро. Руските държавни банки Сбербанк и ВТБ са основни кредитори на „Агрокор”.

Две трети от 60-те хиляди служители на "Агрокор" в региона са в Хърватия, което прави от тази верига най-големия работодател в страната.

Водещ бизнес на групата е веригата от супермаркети „Конзум”, но бизнес предприятието е придобило и широка гама от компании, включително в селското стопанство, производството на храни, туризма и дистрибуцията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама