Норвежкият ПЕН-клуб връчи награда на Сноудън в московски хотел

06:47, 30 апр 17 / Свят 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Москва представители на норвежкия ПЕН-клуб връчиха на Едуард Сноудън наградата „Карл фон Осецки“ за принос към свободата на словото. Това съобщи РИА Новости.

Наградата бе връчена на церемония в московски хотел миналата седмица, но за събитието бе обявено едва сега. Първоначално норвежкият ПЕН-клуб смяташе да връчи наградата в самата Норвегия през юни таза година. Той се обърна към правителството да даде гаранции, че няма да екстрадира Сноудън за САЩ, където искат да го съдят за разгласените от него данни за незаконната дейност на американските спецслужби в шпиониране на комуникациите на гражданите. Но понеже норвежкият ПЕН-клуб не получи такива гаранции, ръководството му дойде в Москва да връчи наградата на Сноудън.

Карл фон Осецки (1889-1938) е немски пацифист и журналист, лауреат на Нобеловата награда за мир през 1935 година. Норвегия връчва всяка година награда на негово име за принос в свободното изразяване на мненията.

Едуард Сноудън намери убежище в Русия през 2013 година, след като американските власти му анулираха паспорта. Поради това той не можеше да напусне страната. По-късно Москва му предостави убежище за една година при условие, че ще спре своята дейност срещу САЩ. На 1 август 2014 година Сноудън получи тригодишно жителство в Русия, което му позволява да пътува не само из Русия, но и извън нейните предели. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама