Орбан все пак не се огънал пред Брюксел

02:35, 30 апр 17 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Унгарският премиер Виктор Орбан увери, че не е постигнато никакво споразумение за спорния закон за образованието, който може да доведе до закриването на университета на Джордж Сорос в Будапеща, съобщи АФП.

Той направи това изявление въпреки твърденията, че ще отстъпи, направени от влиятелна Европейска народна партия (ЕНП), част от която е ръководената от него партия ФИДЕС.

ЕНП заяви след срещата на нейни представи

тели с Орбан в Брюксел, че той се съгласил бързо да изпълни изискванията на ЕС относно въпросния закон. Унгарският премиер бе извикан в Брюксел за дискусии по закона, а също заради организираната от правителството му кампания „Да спрем Брюксел“, която Еврокомисията оценява като погрешна. Освен това Еврокомисията предприе наказателна процедура срещу Унгария заради образователния закон, който според нея нарушава европейското законодателство и правото на академична свобода. Тя даде на Будапеща един месец да внесе корекции, в противен случая ще я изправи пред съда.

Виктор Орбан заяви пред репортери при завръщането си от Брюксел, че проблемът с „университета на Джордж Сорос, който се нарича Централноевропейски университет, ще се разрешава по законен път“. „Ето защо не е постигнато никакво споразумение. Унгария и Еврокомисията ще обсъдят проблема следващите месеци. Обсъждането ще трябва да приключи с резултат и този резултат ще бъде изпълнен“, каза той.

По думите му университетът няма „да се радва на специални привилегии“, дори ако неговото правителство е готово на сътрудничество с Комисията. Премиерът уверява, че не желае да бъде закрито учебното заведение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама