Рушат 100-годишна къща в центъра на София

19:46, 29 апр 17 25 895 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В първия от почивните дни в София започна разрушаването на 100-годишна къща, чийто статут на паметник на културата е бил премахнат. Появата на багерите предизвика недоволство сред столичани, съобщи Нова телевизия, цитирана от БГНЕС.

Става въпрос за „Двойната къща на Митови”, както е известна тя сред столичани. Намира се в самия център на столицата от 1907-ма година до днес, когато половината от нея беше съборена.

На 11 ноември - точно между двата президентски тура, тогавашният министър на културата Вежди Рашидов подписва документ, с който се отменя статута на къщата като „Паметник на културата”. Според граждански организации на мястото е планувано изграждане на подземен паркинг към намиращата се в съседство бизнес сграда.

Сграда е с уникална за времето си архитектура. Къщата е близнак - състои се от две самостоятелни жилища, долепени едно до друго.

Рано тази сутрин багер влезе в двора на къщата и започна процедурата по събарянето ѝ. Около обяд обаче дейността беше прекратена, тъй като на място пристигнаха полицаи и представители на столична община.

"Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на булевард "Васил Левски" в София. Не познавам нейния собственик". Това каза в писмен отговор Вежди Рашидов при запитване на Нова телевизия.

"Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след това е поискал от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, отмяна на статута на въпросната сграда, със съответните аргументи. В експертния съвет влизат квалифицирани специалисти от различни институции. Техните заключения се оформят в протокол , който министърът на културата е длъжен да подпише. Министерството на културата не издава разрешения за събарянето на каквито и да е сгради. Заявявам отново, не съм вземал решение за отмяна на статут и за събаряне на сградата", пише Вежди Рашидов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама