Стратегията на ЕС за Брекзит допуска провал на преговорите

15:39, 29 апр 17 / Свят 25 779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приетата преди минути стратегия за действие на ЕС по въпросите на Брекзит допуска сценарий, при който преговорите ще се провалят. Същевременно се посочва, че няма да се толерират лични преговори между Лондон и отделни европейски страни. Това предаде БГНЕС.

Друга особеност е, че след като напусне европейската общност, Великобритания ще остане част от единния европейски пазар, но само при условие, че спазва всички съществуващи правила.

Днес лидерите на 27-те членки на Европейския съюз гласуваха общ план за действие по въпросите на Брекзит в Брюксел.
„Документът, приет с единодушие, е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Великобритания с ЕС“, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от АФП. По неговите думи насоките са приети непроменени, в рамките на една минута.
В споразумението се казва, че преговорите за бъдещо търговско споразумение с Великобритания могат да започнат, едва след като Лондон се съгласи с условията по отношение на правата на гражданите, изплащането на дълга си и въпроса на Северна Ирландия.
Държавните ръководители изразиха надежда да се постигне съгласие по всички въпроси до края на годината. Те изтъкнаха, че ЕС би подкрепил автоматично членството на Северна Ирландия, ако остане заедно с Ирландия, и призова Испания да се произнесе за спора около Гибралтар.
Политиците за първи път обсъдиха на високо равнище и някои от „кошмарите на Брекзит“ – преместването на редица институции, сред които медицински и банкови агенции на ЕС, които в момента се намират в Лондон.
Днес в белгийската столица бяха очертани три ключови теми при процедурата по „развода“. Това са трите милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания и единият милион британци в други страни от ЕС. Също така от съществено значение са и сметката от 60 млрд. евро, която страната трябва да плати за излизането си от общността, както и съдбата на Северна Ирландия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама