Лидерите на 27-те членки на ЕС приеха стратегия за Брекзит

14:49, 29 апр 17 / Свят 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на 27-те членки на Европейския съюз приеха обща стратегия за действие по въпросите на Брекзит в Брюксел, предаде БГНЕС.

„Документът, приет с единодушие, е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Великобритания с ЕС“, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от АФП. По неговите думи насоките са приети непроменени, в рамките на една минута.

В споразумението се казва, че преговорите за бъдещо търговско споразумение с Великобритания могат да започнат, едва след като Лондон се съгласи с условията по отношение на правата на гражданите, изплащането на дълга си и въпроса на Северна Ирландия.

Държавните ръководители изразиха надежда да се постигне съгласие по всички въпроси до края на годината. Те изтъкнаха, че ЕС би подкрепил автоматично членството на Северна Ирландия, ако остане заедно с Ирландия, и призова Испания да се произнесе за спора около Гибралтар.

Политиците за първи път обсъдиха на високо равнище и някои от „кошмарите на Брекзит“ – преместването на редица институции, сред които медицински и банкови агенции на ЕС, които в момента се намират в Лондон.

Днес в белгийската столица бяха очертани три ключови теми при процедурата по „развода“. Това са трите милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания и единият милион британци в други страни от ЕС. Също така от съществено значение са и сметката от 60 млрд. евро, която страната трябва да плати за излизането си от общността, както и съдбата на Северна Ирландия.

По-рано тази седмица Меркел заяви, че Лондон не трябва да има „илюзии“ за това, че ще получи по-специално отношение. От своя страна британският премиер Тереза Мей обвини страните членки на съюза, че се готвят да се противопоставят на Великобритания.

По време на заседанието своята позиция заявиха редица европейски лидери.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова 27-те членки да останат обединени в разговорите за Брекзит. По думите на Туск държавните ръководители ще помогнат много и на общността, и на Лондон, ако могат да постигнат единно и стабилно споразумение.

"Трябва да останем единни като ЕС-27. Само тогава ще можем да приключим преговорите, което означава, че нашето единство също е в интерес на Обединеното кралство", каза дипломатът.

След напускането на Европейския съюз, Великобритания не трябва да се ползва със същите права, както останалите 27 членки на блока, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Той посочи, че британците не трябва да разчитат на привилегии след „развода“ и трябва да знаят, че нищо не се случва безплатно.

Австрийският канцлер Кристиан Керн заяви, че Великобритания надценява своята позиция.

„Това, че Тереза Мей планира сериозно да влезе в процеса по излизане от ЕС, дава повод за размисъл. Мисля, че британците много го надценяват своята позиция“, каза той в интервю за вестник "Остерайх".

По неговите думи, ако Лондон вярва, че ще получи повече свобода или суверенитет, значи има погрешна преценка.

„В действителност страната ще загуби много от влиянието си“, смята Керн.

Австрийският канцлер очаква от еврообщността твърда позиция в преговорите с Лондон.

„ЕС трябва ясно да се разбере, че когато някой е член, той се радва на значителни предимства, а когато не е - такива няма. Това трябва да бъде ясно и на британците“, отбеляза Керн.

Основна задача при срещата на върха в Брюксел е гарантиране на единственото на Европейския съюз, заяви френският президент Франсоа Оланд пред журналисти. Той изрази надежда, че точно под това мото ще премине и самото събитие.

"Главната цел на срещата на върха е да се единството на Европа по отношение на проблемите, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз. Уверен съм, че ще работим в тази посока“, добави той.

Френският президент предупреди, че Великобритания трябва да плати цената за Брекзит.

"Неизбежно ще има цена и разходи за Обединеното кралство, това е изборът, който направиха", каза Оланд.

"Не трябва да действаме като при налагане на наказание, но в същото време е ясно, че Европа знае как да защитава интересите си и че Великобритания ще има по-малко добра позиция извън ЕС, отколкото в ЕС", добави той.

Приоритетът на Варшава при срещата на върха в Брюксел са правата на поляците, които живеят във Великобритания, заяви министър-председателят на страната Беата Шидло.

"На този етап от преговорите, Полша има три основни цели: гаранция за запазване на правата на полските граждани, живеещи във Великобритания, изпълнение на финансовите задължения към ЕС и привеждане в съответствие на най-близкото възможно партньорство с Лондон, когато Великобритания излезе от блока“, заяви тя.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да окаже съществено влияние върху външната политика и сигурността на блока, заяви върховният представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини.

"Ние ще обсъдим темата за бъдещето на партньорството с Обединеното кралство във втората фаза на преговорите, включително външната политика и сигурността, но вече мога да кажа, че Брекзит няма да окаже съществено влияние върху нашата работа", каза тя.

Според Могерини, Великобритания в момента има неголям финансов принос към мисиите на ЕС по света – не повече от 3,5 на сто, поради което политиката на европейската общност не е застрашена.

Европейският съюз трябва да започне преговорите с Великобритания само след предсрочните избори в Обединеното кралство, заяви ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни.

По неговите думи в страната първо трябва да се постигне стабилност и да бъде съставено правителство, което ще движи безпроблемно процеса по излизане от общността.

След него своята позиция изказа италианският премиер Паоло Джентилони, според който напускането на ЕС от страна на Лондон ще бъде много труден процес както от техническа, така и от икономическа гледна точка.

Той посочи, че Рим се ангажира да защитава интересите на сънародниците, живеещи във Великобритания, както и единството на ЕС.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел също отхвърли предимство за Мей при голяма победа на изборите. "Това е вътрешен проблем, който тя иска да разреши в Консервативната партия, да няма тежък или мек Брекзит, а Брекзит Brexit на Тереза", каза той. "Ние сме много обединени, изглеждате изненадани, но това е факт."

Главният преговарящ на ЕС Брюксел Мишел Барние заяви, че също така в интересите на Великобритания е ЕС да бъде обединен, тъй като ще увеличи шансовете за сделка. "Тази извънредна среща на високо равнище показва единството на 27-те по ясна линия, но това единство не е насочено срещу Великобритания, мисля, че е и в неин интерес", каза той.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че разговорите "не трябва да отнемат твърде дълго време“.

Според много анализатори въпреки заявеното единство от страна на европейските лидери, всякакви пукнатини в отношенията в блока може да се появят, когато отделните държави поискат да се споразумеят за бъдещи търговски връзки с Острова.

Междувременно Тереза Мей подготвя предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 8 юни, в опит да защити мандата си и да укрепи преговорната си позиция.

Действителните преговори по Брекзит ще започне главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Очаква се това да стане на 22 май. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама