Сърбия затяга мерките за сигурност заради напрежението в региона

14:27, 29 апр 17 / Свят 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбските служби за сигурност предприеха допълнителни мерки за поддържане на стабилността в страната покрай общото влошаване на ситуацията на Балканите, заяви пред журналисти вътрешният министър Небойша Стефанович, предаде БГНЕС.

"Огромен брой служители по сигурността предприеха засилени мерки, за да се предотврати прехвърляне на напрежението от Балканите и в Сърбия“, посочи той.

По-рано министър-председателят Александър Вучич заяви, че сигурността на страната не е застрашена. Коментирайки размириците в Скопие, той посочи, че ситуацията в балканската страна все пак е предизвикателство за целия регион. Подобна позиция беше изразена от министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, според който албанците се стремят да се обединят в една държава, наречената „Велика Албания‘.

Политическото напрежение в Македония взе връх в четвъртък вечерта, когато опозицията, заобикаляйки процедурата, пристъпи към избор на председател на парламента в лицето на етническия албанец Талат Джафери, член на Демократичен съюз за интеграция. Той бе избран от депутати на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ и още две албански формации. Минути след това депутатът Зекирия Ибраими от една от албанските партии „Беса” взе думата и започна да пее албанския национален химн.

Всичко това стана в момент, когато пред парламента се провеждаше поредният марш на общественото движение „За единна Македония”. От февруари то протестира срещу налаганата отвън на страната т.нар. албанска платформа и настоява за нови избори. Депутатите от СДСМ и от албанските партии бяха заключени в зала за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат там. Зоран Заев и други негови депутати съпартийци бяха бити от протестиращите. Самият Заев бе с разкървавена глава.

В хода на сблъсъците пострадаха над 100 души. В един момент президентът Георге Иванов излезе с обръщение и призова политическите лидери в страната на консултации за намиране на изход от политическата криза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама