ЕС, САЩ, ОССЕ и НАТО осъдиха безредиците в македонската столица

13:37, 29 апр 17 / Свят 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководителите на делегациите на ЕС, САЩ, ОССЕ и НАТО в Македония осъдиха в съвместно изявление безредиците и насилието в Скопие от последните дни. Те отправиха послание към гражданите за въздържание, избягване на провокации и запазване на спокойствие, предаде БГНЕС.

„Осъждаме организираната атака срещу парламента на 27 април. Изразяваме сериозна загриженост, че властите не са успели да я предотвратят и не дадоха необходимата сигурност на членове на парламента и присъстващите журналисти. Нападението на държавна институция, която е в основата на демокрацията, е нападение срещу самата демокрация. Очакваме, че за тези престъпления бързо ще бъде проведено разследване, а организаторите и извършителите ще бъдат изправени пред съда. Също така очакваме, че държавните институции бързо ще направят важните изводи и ще предприемат необходимите мерки“, пише в обръщението.

 „С насилие страната и обществото не могат да вървят напред“, се казва още в изявлението.

Политическото напрежение в Македония взе връх в четвъртък вечерта, когато опозицията, заобикаляйки процедурата, пристъпи към избор на председател на парламента в лицето на етническия албанец Талат Джафери, член на Демократичен съюз за интеграция. Той бе избран от депутати на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ и още две албански формации. Минути след това депутатът Зекирия Ибраими от една от албанските партии „Беса” взе думата и започна да пее албанския национален химн.

Всичко това стана в момент, когато пред парламента се провеждаше поредният марш на общественото движение „За единна Македония”. От февруари то протестира срещу налаганата отвън на страната т.нар. албанска платформа и настоява за нови избори. Депутатите от СДСМ и от албанските партии бяха заключени в зала за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат там. Зоран Заев и други негови депутати съпартийци бяха бити от протестиращите. Самият Заев бе с разкървавена глава.

В хода на сблъсъците пострадаха над 100 души. В един момент президентът Георге Иванов излезе с обръщение и призова политическите лидери в страната на консултации за намиране на изход от политическата криза. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама