Котката символизира хитрост, лъжа и дяволско хитроумие

12:16, 29 апр 17 / Любопитно 25 9061 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В поверията на много народи на котката е приписвана магическа и свръхестествена сила. Тя символизира хитрост, лъжа и дяволско хитроумие.

В Средновековието образът на котката, която лови с нокти мишка, е отъждествяван с образа на самия Сатана, ловецът на човешки души. Образът на котката е представян образа на смъртта в символиката на някои народи, пише sanovnik.bg.

Родината на котката е Древен Египет. Там тя била считана за свещено животно и е била под закрилата на закона. Най-древното изображение на това оживотно датира от второто хилядолетие преди нашата ера.

В онези древни времена египтяните отворили за котките вратите на своите домове, за да могат те да им помогнат да опазят реколтата си, като унищожат всички гризачи в зърнохранилищата.

Специално обучени котки се използвали и за лов на птици. За убийство на котка, според древните египетски закони, се налагало смъртно наказание. В някои случаи то било заменяно на по-малко строго наказание – отрязване на пръст или ръка.

Във връзка със смъртта на котка в домовете на египтяните се обявявал траур. Всички членове на семейството в знак на скръб подстригвали косите си и изскубвали веждите си.

Умрялото животно се балсамирало и погребвало на специално гробище. Мумии на котки често са намирани и в гробници на фараони. В Европа котката става известна преди около две хиляди години.

През първи век преди новата ера котките се споменават от Плутарх. В древния Рим котката се превърнала в атрибут на богинята на свободата Либерта.

Във Франция и много други европейски държави на котките са приписвани магически сили. През Средновековието, когато инквизицията обявила война на вещиците, котките са изгаряни заедно с тях на кладата.

В Китай котката е символ на дълголетие и ясновидство. Също както и в древния Египет, животното се асоциирало с Луната. Смятало се, че котката има способност да вижда нощните духове.

Китайската традиция свързва с черна магия само бялата котка.

В Англия черната котка се смята за предвестник на щастие. Моряците взимат черна котка, когато ги очаква далечно плаване, за да се върнат живи и здрави вкъщи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама