Ръководителите на страните членки на ЕС заседават за „Брекзит“

08:43, 29 апр 17 / Свят 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителствените ръководители на Европейския съюз заседават днес в Брюксел по въпросите на „Брекзит“. Първата официална среща на върха без Великобритания бе свикана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск веднага след 29 март, когато британският премиер Тереза Мей официално стартира процедурата по „развод“ с блока. Месец по-късно лидерите трябва да одобрят стратегията на общността за съответните преговори, предаде БГНЕС.

"Във връзка с уведомлението на Обединеното кралство, че ще напусне Европейския съюз, ще се срещнем в събота за първи път, за да приемем стратегия за предстоящите преговори за „Брекзит", написа Туск в писмо до ръководителите на държавите в навечерието на срещата.

Събитието ще покаже, че 27-те членки трябва да бъдат обединени и лидерите им да действат единно, казва още председателят на Европейския съвет. Той посочи желанието си за тясно сътрудничество с Лондон и подчерта, че всяка бъдеща сделка трябва да се основава на баланса между правата и задълженията. В допълнение, според дипломата, е необходимо да се спаси „целостта на единния пазар".

Предвижда се държавите от блока да завършат процеса на подготовка на преговорите с Великобритания до 22 май. Същинското начало на практическите преговори ще бъде обявено от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Доналд Туск казва още, че преди да се обсъди бъдещето, е необходимо да се решат проблемите от миналото. Той напомни, че Брюксел ще настоява за пълни социални гаранции за чуждестранните граждани на Острова. Също така от съществено значение са и сметката от 60 млрд. евро, която страната трябва да плати за излизането си от общността, както и съдбата на Северна Ирландия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама