Джон Кели: Северна Корея е в състояние да започне ядрени атаки срещу нас

08:00, 29 апр 17 / Свят 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пхенян има на разположение ракета, която позволява ядрен удар в САЩ, заяви в интервю пред CNN американският министър на националната сигурност Джон Кели.

„И президентът Тръмп, и всички предишни администрации са се опитвали, но в действителност по никакъв начин не могат да направят така, че властите на КНДР да станат по-отговорни и да спрат работата по ядрените си и ракетни програми. Не ги критикувам. Те се опитаха – Обама, Буш, може би Клинтън…“, посочи Кели, предаде БГНЕС.

По неговите думи „с настоящия президент е налице ситуация, когато Северна Корея има възможност да изстреля междуконтинентална балистична ракета, която да удари Щатите, но не и цялата територия на страната“.

„Ако можем да предскажем кога ще се случи това, трябва да ги спрем. Тази възможност е все по-близо и по-близо“, допълни министърът.

Той посочи, че въздействието на ядрени оръжия във всяка част на страната би било катастрофално и става дума за живота на милиони хора.

На въпрос дали последният ракетен старт на КНДР е бил неуспешен заради кибератака от страна на Вашингтон, Джон Кели заяви: „Ако знаех, щях да ви кажа, но не знам“, добавяйки, че изстрелването на ракета и трудно и рисковано занимание.

По-рано днес Северна Корея изстреля тестово балистична ракета от област, намираща се на юг от столицата Пхенян. Впоследствие южнокорейските военни обявиха, че опитът е бил неуспешен.

"По предварителни данни, той (опитът) се е провалил", заявиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. Според тях ракетата се е взривила няколко секунди след старта си. От Тихоокеанското командване на САЩ пък потвърдиха по-късно, че "ракетата не е напуснала територията на Северна Корея". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама