Лондон ще предаде на Мадрид член на ЕТА, осъден на 2 700 години затвор

18:42, 28 апр 17 / Свят 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски съд одобри екстрадицията в Испания на члена на баската терористична организация ЕТА Антонио Троитиньо, съобщи агенция „Европа прес”. Това информира ТАСС,цитира БГНЕС.

Искането за екстрадиция на терориста е издадено от националната съдена колегия в Испания. По-рано Троитиньо беше осъден на повече от 2 700 години затвор за съучастие в 22 атентата.

През април 2011 след 24 години в затвора Троитиньо излезе на свобода. Испанската съдебна колегия обаче поиска той отново да бъде задържан, защото срокът на присъдата му бил неправилно изчислен. По това време Троитиньо вече бил в Лондон, където пристига с фалшиви документи.

Най-мащабният терористичен акт, в който е замесен членът на ЕТА, е извършен през юли 1986 година. Тогава при взрив в Мадрид загиват 12 служители на гражданската гвардия на Испания, а седем са ранени.

ЕТА се обявяваше за независимост на територията на баските, която включва райони в Северна Испания и югозападна Франция. Групировката е създадена през 1959 година. При атентати, организирани от ЕТА, са загинали над 800 души.

Въпреки че през 20911 обяви, че сляга край на въоръжената си борба, правоприлагащите органи в Испания и Франция продължават да преследват членовете на ЕТА.

По-рано групировката обяви пълно разоръжаване и предаде на френските власти информация къде са укрити арсеналите й. Вътрешното министерство на Испания изрази съмнения, че е предала всичкото си оръжие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама