Зоран Заев отказа да присъства на лидерската среща при Иванов, иска мандат за правителство

17:37, 28 апр 17 / Свят 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Социалдемократическата партия на Македония (СДСМ) Зоран Заев заяви, че няма да отиде на лидерската среща, свикана от президента Героге Иванов и настоя, че след избирането на председател на парламента „демократичните процеси ще продължат и Македония ще има правителство“. Това информира БГНЕС.

„Това, което най-малко очаквам, е предаване на кабинета на новия председател на парламента, изпращаме писмо до Георге Иванов срок от десет дни и се надявам в срок от два-три дни да бъде даден мандат за формиране на правителство“, каза още той.

Според него изборът на албанския политик Талат Джафери за председател на парламента е бил легитимен, тъй като в подкрепа на това са гласували 67 от 120-те депутати, допълвайки, че не очаква да има пречки при предаването на поста от досегашния председател Трайко Веляновски.

Заев посочи още, че категорично не обмисля вариант да отиде на лидерската среща, организирана от Иванов, тъй като по думите му държавният глава е част от кризата и не може да бъде нейно решение.

Стотици протестиращи влязоха в Народното събрание в четвъртък и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев.

Влизането в македонския парламент стана минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери (от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети, бел.ред.) за председател на македонския парламент. Избирането му беше гласувано, след като председателстващият заседанието Трайко Веляновски вече го бе прекратил, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама