Силвия Дънекова: Сама се борих да докажа своята невинност, радвам се, че успях

15:47, 28 апр 17 / Спорт 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Силвия Дънекова и нейният адвокат Георги Стефанов разкриха подробности за дългата битка, която са водили, за да се изчисти името на лекоатлетката. В понеделник, 23 април, Дисциплинарната комисия към БОК оправда Силвия Дънекова, която бе уличена за положителна допинг проба на Игрите в Рио 2016.

„Първо, процедурата беше в правомощията на МОК, после на ИААФ. След 6 месеца пълно мълчание се питах какво се случва. Тогава моят адвокат Г. Стефанов написа писмо, че или трябва да ми наложат наказание, или да бъда оправдана. От ИААФ отговориха, че решението трябва да бъде взето от българска страна - от БОК. И ето, че това решение е положително за мен. Сега има 14-дневен срок, в който то може да се обжалва. И представете си колко абсурдна ще бъде ситуацията, ако нашата федерация обжалва. Това е победа за целия български спорт и в този прекрасен момент Българската федерация да каже "не", каза Силвия Дънекова в Пресклуб „България” и допълни, че вече е убедена, че в тази атака срещу нея има „българска следа”.

„Не вярвах, че ще мога да изляза от този шок, в който изпаднах през август. Не ми беше лесно през цялото време. Борих се сама. Затова сега е един щастлив момент за мен. Така както сама си покривах нормативите за големи първенства, така и сега сама се борих. Но явно битката срещу институциите е възможна и това трябва да е пример за всички”, сподели Дънекова и разкри шокиращ факт от преживяното от нея на Олимпиадата в Рио. Докато още е в шок от новината, че допинг пробата й е положителна, агент на УАДА е провел доста странен разговор с нея. Това информира БГНЕС.

„Както всеки спортист в такава ситуация бях в абсолютен шок. В един момент дойде при мен агент на антидопинговата комисия. Няма да кажа кой и откъде е. Той взе да ми обяснява, че аз сега съм в много тежка ситуация и със сигурност ме грози 4-годишно наказание. Но ми каза, че може да ми помогне да ме накажат само 6 месеца и да се върна на пистата. Обаче искаше да напиша на листче кой ми е дал тези препарати, откъде съм ги взела. Освен това искаше да му докладвам кой от българските атлети с какво и как се стимулира. В първия момент бях като ударена с мокър парцал, не вярвах че това е истина, но само се обърнах и си тръгнах”, заяви Дънекова и продължи: ”Не вярвах, че ще мога да изляза от този шок, в който изпаднах през август. Не ми беше лесно през цялото време. Трябва да се поздравим с победата, която е за целия български спорт”, уточни Дънекова и сподели, че е изненадана от отношението на БФЛА към нея.

„Оказа се, че МОК ме е отстранил само за състезанието в Рио, но това не означава, че съм със спрени права. Но това го научих после. Аз съм имала право да се състезавам. Когато отидох да се картотекирам за новия сезон, от БФЛА ми казаха, че не може, защото съм със спрени права, макар че нямах наказание”.

Адвокатът на Силвия Дънекова – Георги Стефанов бе категоричен, че положителна допинг проба няма. „Случаят на Силвия Дънкова е безспорен и се доказа, че тя е невинна. Атаката започва още преди Рио, защото някой е казал за кое точно вещество да се проверява атлетката по време на Олимпиадата. И при двете проверки търсят едно и също, макар, че първата е била отрицателна”, каза Стефанов пред репортерите.

Той припомни, че още разминаването на показателите в двете проби за плътност я оневинява, защото разликата (1.06 и 1.09) е достатъчно според правилата на УАДА пробата да се обяви за отрицателна. Стефанов добави, че ще чакат дали ще има обжалване от БФЛА на оправдателното решение от БОК и тогава ще започне процедура по търсене на компенсации от всички институции за нарушените права и пропуснатите ползи от Силвия Дънекова. Стефанов поясни, че на изслушването пред дисциплинарната комисия на БОК не са се явили делегати от БФЛА и от нашата антидопингова комисия.

Срокът за обжалване на решението на дисциплинарната комисия изтича на 9 май. Ако няма такова, то Силвия Дънекова може да се върне отново на пистата. Самата атлетка сподели, че поддържа форма и може да бъде основен фаворит за титлите в републиканския ни шампионат в някои дисциплини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама