Берлин не подкрепя прекратяване на преговорите за влизане на Турция в ЕС

12:13, 28 апр 17 / Свят 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Германия е против прекратяването на преговорите за членство в ЕС на Турция, предаде БГНЕС. Това е първата подобна позиция на Берлин, след като миналата неделя турските избиратели подкрепиха с минимално мнозинство измененията в конституцията, предвиждащи преминаването към президентска форма на управление.

„Смятаме, че прекратяването е абсолютно неправилна реакция“, заяви германският вицепремиер и външен министър Зигмар Габриел при пристигането си на неформалната среща на външните министри от ЕС във Валета. Според него никой в ЕС не е заинтересуван от това Турция да бъде принудена да се движи „към Русия“.

Габриел също така посочи, че сега ЕС трябва да настоява за нова формула за водене на преговорите с Анкара.

По-негативна позиция изрази еврокомисарят по разширението Йоханес Хан при идването си на срещата. Той заяви, че отношенията на ЕС и Турция са неустойчиви, будят разочарование и трябва да бъдат доразработени.

„Смятам, че настоящата ситуация в отношенията с Турция е неустойчива и много разочароваща и за двете страни. Но има редица направления, в които ни е необходимо коректни и продуктивни отношения и по тази причина съвместно с турските ни колеги ние трябва да решим как можем да подобрим ситуацията“, заяви Хан, допълвайки, че е необходимо да се определят бъдещите отношения с Анкара.

В същото време външният министър на Люксембург Жан Аселборн, според когото преговорният процес е „де факто прекратен“. „Откакто беше проведен референдумът в Турция, както знаем, умря свободната, справедлива и прозападна Турция – и де факто с това и процеса по нейното присъединяване“ към ЕС, посочи той.

По-рано днес върховният представител на съюза по външна политика и сигурност Федерика Могерини заяви, че отношенията ЕС-Турция ще са основна тема на днешните разговори на европейските дипломати. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама