ЕС не трябва да оказва натиск на Турция, тъй като тя е членка на НАТО

10:48, 28 апр 17 / Свят 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз не трябва да оказва натиск на Турция или да въвежда санкции срещу нея във връзка с нарушения на правата на човека, тъй като страната е партньор на ЕС и членка на НАТО. Това заяви първият дипломат на Литва Линас Линкявичюс при пристигането си на неформалната среща на европейските външни министри в малтийската столица Валета, предаде БГНЕС.

„Не поддържам оказването на натиск или каквито и да е било санкции. Това не е прагматично. Ние трябва да продължаваме да си взаимодействаме с Турция, тъй като тя се явява наш важен партньор, членка на НАТО“, посочи Линкявичюс.

В същото време при пристигането си за срещата върховната представителка на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини заяви, че Турция и случващото се в страната ще са основна тема на днешните разговори в Малта.

“Ще обсъдим нашите отношения с Турция, която е не само страна кандидат (за членство), но и важен съюзник, член на Съвета на Европа. Ще обсъдим последното развитие на събитията и нашите отношения“, подчерта тя.

По думите й турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу ще се включи в разговорите през втората половина от деня и ще проведе отделна среща с Могерини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама