Има реални съмнения в легитимността на референдума в Турция

10:41, 28 апр 17 / Политика 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ДПС с внимание и загриженост следи оценките, анализите и коментарите за проведения на 16.04.2017г. референдум в Република Турция. Това се казва в декларация на Движението за права и свободи относно проведения на 16.04.2017г. референдум в Република Турция, предаде БГНЕС.

От оценките могат да се направят няколко основни извода: кампанията не беше равнопоставена, както в медиите, така и в различните агитационни мероприятия; в хода на самия референдум бяха констатирани множество нарушения на правилата за провеждане; самите правила бяха безпрецедентно променени по време на провеждането и отчитането на Референдума.

Тези изводи създават почва за реални съмнения в легитимността на проведения референдум. Резултат 51,4% „за“ промените и 48,6% „против“ показва: турското общество е разделено на две половини; предложените промени в Конституцията не получиха категорична подкрепа; флагрантното нарушаване на един от фундаменталните принципи на демократичната държава – разделението на властите на Законодателна, Изпълнителна и Съдебна, не получи категорична подкрепа; утвърждаването на авторитарен режим и политиката на потъпкване на свободата на словото и мисълта не получи категорична подкрепа.

В своя декларация от 05.04.2017г. ДПС предупреди, че референдумът застрашава демокрацията, спазването на основните права и свободи, както и върховенството на закона; преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат я прави вредна за себе си, за съседите си, за Европа и света.

Движението за права и свободи винаги е отстоявало в Европейските институции позицията, че мястото на Република Турция е сред семейството на демократичните европейски общества. Първите реакции на Европейските политици и институции след проведения референдум показват, че Турция се отдалечава от членството в ЕС.

Двадесет и пет милиона турски гласоподаватели, сред които и значителна част от живеещите в Р. Турция български граждани, категорично заявиха, че твърдо ще отстояват основните принципи на модерната, демократична, светска и силна Република Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама