Валери Симеонов: С коалиционното споразумение с ГЕРБ е даден знак за прозрачно управление

10:25, 28 апр 17 / Политика 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Постигнатото коалиционно споразумение с ГЕРБ, макар че е само от 6-7 страници, носи основните принципи на взаимоотношенията ни. В него всяка дума, всяка запетайка е обмислява много внимателно. Имало е много сериозни спорове, но най-накрая изготвихме документ, който да регламентира взаимотношенията ни като партньори“, това заяви в предаването „Денят започва „ на БНТ Валери Симеонов, съпредседател на коалиция „Обединени патриоти“.

Той уточни, че към споразумението ще има и анекс. А най-накрая ще бъде разгледан въпроса с разпределението на министерските позиции.

„Публикувахме споразумението, за разлика от други такива важни документи, тъй като искахме да привлечем вниманието на българското общество. Да оправдаем позитивните очаквания“, каза още Симеонов

Той е убеден, че така е даден знак за едно прозрачно управление до 2021 година. И това ще спечели доверието не само на тези хора, които са гласували за „Обединени патриоти“.

Депутатът твърди, че няма никакви сделки под масата.И няма обяснение защо е било необходимо споразумението между ГЕРб и Реформаторския блок до този момент да бъде засекретено при положение, че в него няма нищо конкретно. Даже разпределение на постове. Защо е нужна такава тайнственост, загадъчност, попита народният представител.

Той определи като грозна квалификацията в някои жълти издания, че се дели баницата. „Дели се една огромна отговорност. Смазваща отговорност.“, обясни лидерът на НФСБ.

Според него трябва да стане ясно, че няма никакви схеми и договорки.

Веднага след като е подписано споразумението вече се говори за личностите, които могат да заемат конкретни министерски постове.

В лични разговори коалиция Обединени патриоти вече са обсъждали какви биха могли да бъдат техните претенции. Уточнени са и секторите.

В следващите дни ще продължат разговорите с представителите на ГЕРБ относно министерските постове.

Според Симеонов ще се заложи на експетно-партийния подбор. Но ще се разчита и на експерти от други политически партии.

Съпредседателят на „Обединени патриоти“ коментира и горещата тема от снощи напрежението в Македония.

„Управлението на нашата западна съседка да бъде формирано от македонски партии, а не от албански. Иначе сме свидетели на една дълбока криза, на един тлеещ огън, който може да се превърне в пожар.“, анализира той. И уточни, че сме свидетели на спонтанен опит за спасяване на една държава, защото македонските граждани не могат да приемат че председател на Народното събрание ще бъде представител на албанския етнос, което е против съществуването на македонската държава.

По думите му това е една реакция на самосъхранение, полицията в началото не се намесва и това вече говори за много сериозни разделителни процеси.

Оттук нататък трябва да се преценява много добре всеки един дипломатически ход, каза още лидерът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама