Русия и Сирия настояват за разследване на употребата на химическо оръжие в Сирия

22:28, 27 апр 17 / Политика 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия призовава да се прекратят недостойните политически игри около темата за използването на химическите оръжия в Сирия, съобщи ТАСС като цитира руското външно ведомство.

Френският доклад за химическата атака в хан Шейхун предизвиква много въпроси, на първо място около обстоятелствата, при които са взети пробите, заявява МВнР на РФ. Единствената възможност да се установи истината за инцидента в Хан Шейхун е изпращане на мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия на мястото на произшествието и във военновъздушната база Шайрат, заявяват от Москва.

В същото време президентът на Сирия Башар Асад посочи в интервю за венецуелския телевизионен канал „Телесур”, чийто текст разпространи сирийската правителствена агенция САНА, че продължава да настоява за разследване на атаката в град Хан Шейхун

Не за първи път терористите използват химическо оръжие в най-различни райони на Сирия, посочи Асад, като предположи, че ако не се разследва инцидента САЩ и в бъдеще може да повторят същата инсценировка и на други места, за да имат прословутия предлог за въоръжена намеса. 

При предполагаемото химическо нападение в Хан Шейхун в началото на април загинаха над 80 души. Засега смъртта на тези хора е единственият доказан факт. Дамаск и Москва отхвърлят обвиненията на Запада, че режимът на Асад носи вината за атаката. След употребата на газа зарин в Хан Шейхун САЩ нанесоха удар с крилати ракети по сирийската военновъздушна база "Шайрат", откъдето са излетели самолетите, нанесли удара по контролираното от бунтовниците селище Хан Шейхун. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама