Полша ще реекспортира американски газ в Европа

21:53, 27 апр 17 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Вземането на решение за доставка на първия танкер със компресиран природен газ (CNG) от САЩ в Полша отваря нови възможности за страната, включително реекспорт на газа в други страни", заяви вицепремиерът и министър на развитието и финансите на Полша Матеуш Моравиецки в интервю за Полската агенция по печата, цитирана от ТАСС.

Според него реализирането на тази спогодба „открива перспективи за по-нататъшно сътрудничество”. „Надявам се първите доставки да станат начало на стабилно запълване на нашата енергийна система с енергийни ресурси от американски източници”, посочи Моравиецки. Вицепремиерът подчерта, че „това са първите доставки на газ от САЩ не само за Полша, но и първите за тази част от Европа. Това открива пред нас нови възможности за реекспорт и доставки на газ за други страни в нашия регион”, отбеляза той.

Според Моравиецки договорът със САЩ дава на Полша по-големи възможности за диверсификация на енергийните източници, прави страната по-малко зависима от доставките на газ от Русия и укрепва позициите за водене на преговори на страната. Първият танкер с компресиран природен газ от САЩ пристига през юни в полския газов терминал в Швиноуйшче по подписаното във Вашингтон с компанията Cheniere Energy спотово споразумение. Стойността на договора не е публична. Според полската страна той е много изгоден. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама