Милион евро присъдени на Хелмут Кол за морални щети

16:30, 27 апр 17 / Свят 25 549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съд в германския град Кьолн постанови на бившия германски канцлер Хелмут Кол да бъдат изплатени 1 милион евро компенсации за морални щети, нанесени му с публикуването на книгата „Завещание. Протоколите на Кол”, пише електронното издание на сп. „Шпигел”. Това съобщи РИА Новости.

В съденото решение се казва, че съдържанието на книгата „дълбоко е наранило” 87-годишния бивш ръководител на германското правителство. Адвокатите на Кол настояваха за компенсация от 5 милиона евро във връзка с „историческото значение на случилото се”, „мащаба на опита за фалшифициране на историята и непоправимите щети”.

Делото, заведено от Хелмут Кол срещу автора на биографията му Хариберт Шван, съавтора Тилман Йенс и издателството Heyne, започна през март миналата година и произнасянето на съда на няколко пъти се отлага.

През есента на 2014 книгата се превърна в събитие в Германия, а тиражът й надхвърли 200 000 екземпляра. В биографията са използвани лични разговори с Кол, водени през 2001 година, публикувани въпреки забраната на бившия канцлер.

Преди излизането от печат на биографията съд се произнесе, че авторът Шван няма право да използва повечето цитати на Кол, защото е поел ангажимент да не ги включва в текста без разрешение.

В разговорите Кол прави откровени изказвания по адрес на колеги, например екс президента на СССР Михаил Горбачов („Горбачов трябва да признае, че беше глупак”), сегашния канцлер Ангела Меркел („на тази дама не й достига характер”) и съпартийци. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама