2.5 млн. лв. са нужни за включване на СО в единна система за сигурност за председателството

13:35, 27 апр 17 / Политика 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 2.5 млн. лв. са необходими, за да може Столична община да се включи активно в създаването на единната система за сигурност във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г. Това обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

Фандъкова заяви, че през последните месеци МВР е разработило концепция за осигуряване на единна система за сигурност. Екипите на Столична община също участват в тази разработка. „Това е изключително важна задача-да може всички източници на информация да може да се свържат, да се надградят, да се разшири съществуващата система за видеонаблюдение, да се надгради с нови функционалности и да бъде единна. Всички ресурси на СДВР, общината, НДК да бъдат събрани в едно и да обслужват всички възможни служби“, посочи столичният кмет.

„За целта сме направили разчети какви средства ще бъдат необходими за нуждите на общинската система и сме подали писмото си. Около 2.5 млн. лв. са средствата, които са необходими, за да може Столична община да се включи активно в създаването на единната система за сигурност. Надявам се, че това предложение ще бъде разгледано от правителството и навреме ще може да осигурим заедно с МВР сигурността за председателството“, изрази надежда Фандъкова.

Тя коментира, че се очаква София да бъде много натоварена, с много делегации, което засяга сигурността и пътната обстановка. Мрежа от видеонаблюдение ще бъде изградена по трасетата, по които се очаква да се движат делегациите, районът около НДК и разширението на видеонаблюдението на местата, където се събират повече хора.

От своя страна директорът на СДВР Младен Маринов посочи, че СДВР среща трудности с кадровия проблем. В момента се обучават над 400 нови полицаи, които към края на годината ще започнат да изпълняват задълженията си. Все по-малко хора кандидатстват за полицаи, обясни той.

По отношение на видеонаблюдението той обясни, че идеята е в обща платформа да се свърже досега съществуващото и новото видеонаблюдение. „Освен брой камерите трябва да има и функционалност, софтуер, който да замества човешкия фактор и да дава готов аналитичен продукт от това, което камерите записват на сървърите. Такова видеонаблюение ще има в НДК и други сгради“, обясни Маринов. „Искаме да направим софтуер, който да повишава функционалността на системата. Сигнализира, ако се съберат повече хора на дадено място отколкото е нормално. При изоставен багаж може така да свърже събитията, че при предишни камери да види лицето, което го е носело и да даде готов продукт“, разясни Младен Маринов. Софтуерът ще засича номера на коли, както и ще извършва лицева идентификация на лица, заложени в системата.

Той посочи, че в СДВР предстои да се изгради единен координационен център за управление насилите и средствата по модерен образец по съвременни изисквания. Идеята на системата била да се надгражда и използва и след края на председателството. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама