ЕС е загубил 5 млн. евро заради измами на партията на Льо Пен

13:32, 27 апр 17 / Свят 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент обвинява партията на кандидат-президента Мьрин льо Пен „Национален фронт“, че заради нейни финансови измами ЕС е изразходвал близо 5 млн. евро – над два пъти повече от това, което се смяташе, че е загубил съюзът по-рано. 

Това съобщи източник от Брюксел, пожелал анонимност, предава АПФ, цитира БГНЕС.

ЕП смята, че антиевропейската партия на френския кандидат-президент е използвала средства, предназначени за парламентарни асистенти, за да плаща на свой персонал, който е работил и във Франция в периода между 2012 г. и 2017 г.

Обвиненията, които Льо Пен категорично отхвърля, предизвикаха започването на разследване в родината й.

Първоначално от ЕП бяха изчислили, че размерът на неправомерно дадените заплати възлиза на 1,9 млн. евро, но сега сумата се е увеличила до 4 987 122 евро, посочва източникът, цитирайки данни на френските следователи от парламентарния екип, сформиран по случая.

Според Европарламента 17 евродепутати от „Националния фронт“, включително и Льо Пен, са използвали европейски пари, за да плащат на свои асистенти за работа извън ЕП, посочва източникът.

Льо Пен, която завърши втора на първия тур от президентските избори във Франция в неделя, заяви, че обвиненията са опит да се нанесе удар по политическите й амбиции. Тя ще участва на балотаж срещу центриста Еманюел Макрон на 7 май.

Вчера във връзка с обвиненията срещу нея и партията й Европейския парламент започна процедура по свалянето на имунитета й.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама