Хърватският премиер уволни трима министри

13:25, 27 апр 17 / Свят 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хърватският премиер Андрей Пленкович поиска смяната на трима министри , които са представители на коалиционния му партньор Движението „Мост“. Това информира БГНЕС.

В драматично заседания на правителството Пленкович поиска оставката на вътрешния министър, на министъра на правосъдието и на министъра на околната среда и енергетиката. Тримата министри преди дни поискаха оставката на финансовия министър Здравко Марич, когото посочиха като основен виновник за банкрута на най-голямата компания в страната „Агрокор“

Трусовете в хърватската фирма „Агрокор” – най-голямата балканска марка за продажби на хранителни стоки, заплашват икономиките на целия обеднял регион, защото в нея са наети на работа 60 000 души, предупреди днес новоназначеният надзорник.

Приходите на базираната в Загреб група са 6,7 млрд. евро и са 15 на сто от хърватския брутен вътрешен продукт. Но числата за месец септември показват, че дългът на гиганта възлиза на 6 млрд. евро.

Предизвикан от разрушителната дългова криза в „Агрокор”, парламентът одобри в крпая на март закон за защита на националната икономика от фалита на ключови фирми. Законът, приет по искане на собственика на „Агрокор” Ивица Тодорич, позволява на правителството да назначи надзорник, който да ръководи възстановителния процес.

Назначеният финансов експерт Анте Рамляк каза, че предстои битка, за да не се допусне разпростирането на бизнес проблемите на „Агрокор” върху цялата икономика на Хърватия и тази в целия регион.

Краткосрочен приоритет е осигуряването на възнагражденията на работещите в „Агрокор” и разплащане с доставчиците.

В рамките на 15 месеца трябва да бъде сключено споразумение за преструктуриране или да започне процедура по обявяване на банкрут.

Шест банки кредиторки на ”Агрокор” казахав началото на април, че работят усилено по осигуряване на ново финансиране на „Агрокор” колкото се може по-скоро, предаде държавната агенция ХИНА.

Руските държавни банки Сбербанк и ВТБ са основни кредитори на „Агрокор”.

По-рано тази година международните рейтингови агенции намалиха кредитния рейтинг на фирмата, обосновавайки се с високата й задлъжнялост и нарастващия риск от рефинансиране.

Кризата в „Агрокор” има отражение отвъд границите на Хърватия, която е с 4,2 млн. население. „Агрокор” има филиали в Босна, Сърбия и Словения, а мрежата от доставчици разпространява проблемите върху десетки хиляди души в район с висока безработица.

Сръбският премиер Александър Вучич каза в събота, че Белград работи върху план за обезпечаване на сигурността на сръбските контрагенти на „Агрокор”, в случай на крах на компанията майка.

„Няма да потънем всички заедно с „Агрокор”, каза Вучич.

От касиери през фермери до шофьори и туристически агенти, десетки хиляди души се притесняват за своите работни места в най-голямата на Балканите верига за производство на хранителни продукти и продажби на дребно „Агрокор”.

Две трети от 60-те хиляди служители на Agrokor в региона са в Хърватия, което прави от тази верига най-големия работодател в страната.

Водещ бизнес на групата е веригата от супермаркети „Конзум” (Konzum), но бизнес предприятието е придобило и широка гама от компании, включително в селското стопанство, производството на храни, туризма и дистрибуцията.

Също така тревожно гледат на развитието на събитията малките доставчици на Agrokor, които след месеци на очакване на плащания сега се чудят дали въобще ще им бъде платено и на кого ще продават в бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама