Лютви Местан: Представител на малцинствата няма място в новия кабинет

10:42, 27 апр 17 / Политика 25 738 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Ако представител на малцинствата влезе в новото правителство, където ще участват крайни националисти, хората от турската и ромската общност ще се почувстват така, както се чувстваха по време на т.нар. Възродителен процес,“ това заяви в предаването „Тази сутрин“ по БТВ председателят на партия ДОСТ Лютви Местан. По думите му, ако етнически турчин, бъде включен с пост в кабинета , той ще бъде използван като параван, зад който се крие едно фашистко управление.

„Как би се почувствал той сред министри от политически партии, които са поругавали Софийската джамия и са упражнявали насилие над възрастни жени, които могат да им бъдат майки или баби“, риторично попита Местан.

Ако това се случи аз ще отправя едно отворено писмо, за да не приеме властта на всяка цена, защото има ценности, които стоят по-високо от властта, продължи лидерът. Той бе категоричен, че нито един представител на малцинствата в България не трябва да лигитимира със свое участие съучастието на фашисти в управлението.

По думите на Местан прави се упорито внушение, че Турция оказва влияние върху външните работи в България. „ Не няма намеса на Турция. Има заявка от страна на Турция за добросъседски отношения. Без нея е трудно мислима и ефективната борба с тероризма.“, анализара политикът.

Той съобщи още, че се наблюдава процес за съзнателно влошаване на отношенията с Република Турция. Но цената ще бъде - разколебаване на евроатлантическата ориентация на България. Националният интерес на България е свързан с добронамерените отношения с Република Турция, обобщи Местан. Според него има тенденция за влошаване на отношенията с турската държава, плод на един външнополитически сценарий.

Тезата в публичното пространство, че турският президент Ердоган действа чрез Местан в България той категорично отказа да коментира.

„Ако изминалите парламентарни избори бяха честни партия ДОСТ щеше да бъде реално представена в 44 я парламент. За съжаление, около 40 000 български граждани не можаха да упражнят конституционното си право на вот“, отбеляза той .

Това е само началото, продължаваме, увери Местан.

На въпрос на водещия как се финансира партията му отговорът бе – от членски внос и дарения. Но не от Ердоган.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама