Румъния се нуждае от нови 8 затвора за над 1 млрд. евро

10:01, 27 апр 17 / Свят 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румъния ще трябва да построи 8 модерни затвора, за да реши проблема с пренаселеността на затворите, каза Мариус Вулпе, директор на Националната администрация за наказанията (НАН), съобщи News.ro, цитирана от БГНЕС.

Новите съоръжения биха могли да посрещнат между 8 000 и 8 500 души и ще струват по 140 млн. евро, което ще доведе до общо инвестиране на над 1 млрд. евро. На 25 април Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че условията за задържане в румънските затвори са в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека и даде шест месеца на страната да представи график за прилагане на мерки за намаляване на пренаселеността и подобряване на условията за задържане.

През последните 27 години са построени само три нови затвора в Рахова, Арад и Гюргево, които дори не са завършени. „Ще отнеме много време, за да можем да построим най-малко 8 затвора, ако говорим за 8500 места; Най-малко 8 затвора от 1000 места ще трябва да бъдат построени ", каза ръководителят на НАН, цитиран от News.ro.

Румънските затвори в момента имат средно 44% повече затворници, отколкото е техния капацитет.

Освен построяването на нови затвори друга възможност, разглеждана от румънските власти е построяването на нови съоръжения на територията на вече съществуващите затвори, „които имат площи и ще струва по-евтино“, каза Вулпе. По неговите думи амнистирането или домашният арест не решават проблема с пренаселените затвори. Броят на изтърпяващите наказание в Румъния намалява – от 35 000 затворници в момента зад решетките в северната ни съседка се намират 27 000.

Вулпе подчерта, че румънското законодателство за момента не разрешава създаването на частни затвори, но даде за пример британската система, където управлението на затвори може да бъде от частни фирми.

В момента разходите в Румъния за затворник за един ден са 12 евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама