Джон Маккейн: Никой няма интерес от разпада на Македония, САЩ и ЕС загърбиха Балканите

08:46, 27 апр 17 / Свят 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Източна Европа има тенденция - в Унгария, донякъде в Полша и България, цялата власт да се съсредоточава в ръцете на отделни лидери. Подобен риск съществува и в Сърбия.

Това каза американският сенатор и председател на Комисията на Сената за въоръжените сили Джон Маккейн пред "Гласът на Америка", предаде БГНЕС.

"Всички знаем за вековните отношения между Сърбия и Русия. В същото време Сърбия участва в съвместни военни обучения със САЩ, има военно сътрудничество между двете държави...Вучич ми каза, че Сърбия няма да стане член на НАТО, но че ще сътрудничи по-специално в борбата срещу тероризма. Вучич желае добри отношения със САЩ и европейската общност. В същото време той не забравя старите отношения с Русия. Според мен от неговото поведение ще бъдат продиктувани нашите и европейските ангажименти в страната му", подчерта Маккейн.

Американският сенатор призна, че заради събитията в Русия, Украйна, Близкия изток и Китай САЩ не са обръщали достатъчно внимание на Балканите. Същото е направил и Европейския съюз. Според него съвсем ясно е, че Русия се опитва да разшири влиянието си на Балканите. Сенаторът спомена опита за преврат в Черна гора и очевидното увеличаващо се влияние в Сърбия чрез фалшивите новини от Sputnik и Russia today. "Същестувва напрежение между Сърбия и Косово и трябва да признаем, че това се дължи на липсата на американското и европейското лидерство. Ние участвахме в конфликта там, където имаше много жертви, а през последните години напуснахме региона и това е още един пример за необходимостта от американско лидерство", подчерта той.

Необходим е по-голям ангажимент, посредничество например в изключително динамичната и експлозивна ситуация в Македония...Никой няма интерес от разпада на Македония", каза още американският сенатор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама