Куба отказва медицинска помощ за 800 деца, пострадали в Чернобил

03:27, 27 апр 17 / Свят 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Понастоящем Куба отказва да предостави медицинска помощ на над 800 пострадали в чернобилската атака деца от Украйна, Русия и Белорусия, съобщи „Радио Хавана Куба” в деня, отбелязващ 31-вата годишнина от аварията в украинския град.

Координаторът на хуманитарната програма Хулио Медина заяви, че за трите десетилетия след най-голямото технологично бедствие в ядрената енергетика са били излекувани около 24 хил. млади пациенти. На 800 от все още кандидатстващите за лечение обаче медицинската помощ бива отказвана досега.

На 26 април 1986 г. на площадката на 4-ти реактор в украинската централа се провежда учение на персонала за спиране на реактора при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща система. В конструкцията на първото поколение реактори от тип РБМК обаче има допуснати редица грешки, една от които се оказва фатална.

В рамките едва на няколко секунди мощността на реактора достига близо 30 000 MW, или 10 пъти повече от мощността в нормален режим. Прътите с ядрено гориво започват да се топят, а налягането на парата бързо се увеличава и предизвиква голям взрив. Този взрив изхвърля и разрушава капака на реактора, тежащ 1200 тона, счупва охладителните тръби и разрушава част от покрива. Когато въздухът влиза в съприкосновение с графитния забавител от вътрешността на реактора, графитът се възпламенява. По-голямата част от последвалото радиоактивно замърсяване е резултат от пожара, който разпръсква радиоактивните частици в атмосферата. То успява за засегне територията на 17 държави, включително и България.

У нас информацията за случилото е оповестена със закъснение от няколко дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама