Турските власти отмениха срещата с депутата от Бундестага Бернд Фабрициус

03:07, 27 апр 17 / Свят 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турските власти отмениха срещата с депутата от Бундестага Бернд Фабрициус, който бе натоварен от комисията по юридическите въпроси и човешките права на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ да оцени ситуацията със спазването на върховенството на закона в Турция, съобщи ТАСС.

„След като ПАСЕ реши да възобнови мониторинга над Турция, властите на страната отмениха всички срещи с мен, запланирани за 3-5 май в рамките на моето посещение“, съобщи самият той във „Фейсбук“. Фабрициус уточни, че посещението му е запланувано още от ноември миналата година. Бяха планирани срещи с председателя на Конституционния съд, членове на парламента и с министъра на правосъдието на Турция Бекир Боздаг.

„Съжалявам за тази стъпка и се обръщам към турските власти с призив да я преразгледат. Сега е важно да не се допусне разрив на връзките и да се започне конструктивен диалог.

Припомняме, че във вторник по-голямата част от депутатите в Парламентарната асамблея на Европа /ПАСЕ/ гласуваха приемането на резолюция, която да върне Турция под мониторинга. Това стана след изслушването на доклада за функционирането на демократичните институции в страната, изготвен от докладчиците на ПАСЕ за Турция от Мариане Микко /Естония/ и Ингеборг Годскесен /Норвегия/. За резолюцията гласуваха 113 депутати, против – 45, а 12 се въздържаха. Първата реакция бе от страна на Външното министерство в Анкара, което определи решението като обслужващо терористичните групировки в резултат на голямата игра на злонамерени среди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама