ИД наредила на малайзийския й главатар да извърши серия от атаки

14:22, 26 апр 17 / Свят 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главатарите на „Ислямска държава“ са недоволни от полевия командир Мухамада Уанди, който отговарял за Малайзия и Юго-Източна Азия като цяло, твърди вестник „Стар“. Поради това му е поставена задача да извърши няколко големи терористични действия в Малайзия. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

Изданието уточнява, че 26-годишният Уанди се е прехвърлил през януари миналата година в Сирия заедно със съпругата си. Там той бил назначен да отговаря за вербуването на нови терористи, които говорят на индонезийски език (разпространен в Индонезия, Малайзия и частично в Сингапур и на Филипините). Поставена му е била задачата и да организира терористични атаки, преди всичко в Малайзии.

В същото време в малайзийските спецслужби твърдят, че той „взел участие в подготовката само на един терористичен акт, извършен през юни миналата година в един от нощните клубове в предградие на Куала Лумпур“, столицата на Малайзия. Осем души бяха ранени от хвърлената в заведението граната. Това беше първата проява на привържениците на ИД в страната.

Пак по данни на местните служби Уанди има около 100 групи в мобилното приложение WhatsApp ("Уотсапп"), в които влизат предимно млади жители Малайзия.

В момента на службите е поставена задачата да предотвратят завръщането в страната на 50 малайзийци от Сирия, воювали за „Ислямска държава“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама