ЕС започна правна процедура срещу Унгария

13:49, 26 апр 17 / Свят 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз започна правна процедура срещу Унгария заради промените в закона за образованието в страната, съобщиха от Брюксел. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Измененията биха могли да доведат до затварянето на основания от американския милиардер Джордж Сорос Централноевропейски университет в Будапеща.

„Решихме да предприемем правни действия по закона за образованието като изпратим писмо с официално известие до унгарското правителство“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. По думите му решението на Европейската комисия е било взето след „задълбочена правна оценка“ и се основава на фундаментални европейски закони за свободата на предлагане на бизнеси и услуги.

В рамките на т. нар. европейски процедури по нарушения Брюксел изпраща писма до националните правителства с искане за правно обяснение по даден въпрос, преди той да бъде отнесен до Европейския съд.

Ако не успеят да отговорят на исканията на Брюксел държавите членки могат да понесат тежки финансови санкции.

По-късно днес унгарският премиер Виктор Орбан трябва да се изправи пред Европейския парламент, за да защити своите политики по отношение на мигрантите, образованието и неправителствените организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама