Анкара се готви за ремонт на кабинета

13:22, 26 апр 17 / Свят 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм е готов да подаде оставката си, а в Анкара се планират сериозни промени в състава на правителството, както и извънреден конгрес на управляващата ПСР, предаде БГНЕС.

Йълдъръм заяви, че кабинетът се нуждае от „свежа кръв“ и това е ангажимент на демокрациите. Според него предстоят смени на министрите, а това е предмет на консултации с президента Реджеп Ердоган.

В.“Хюрриет“ се позовава на анонимни източници от парламента, които твърдят, че извънредният конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ почти сигурно ще се състои в края на месец май, преди да започне месецът Рамазан на мюсюлманските пости.

Форумът ще избере Ердоган за нов партиен лидер и ще промени коренно 50-членния състав на ръководството. Към момента Йълдъръм е председател на ПСР, но очевидно освен с премиерския си пост той ще трябва да се раздели и с лидерския. Най-близкият до президента – говорителят му Ибрахим Калън, е с най-големи шансове да влезе в правителството. Голяма е възможността да има нови министри от средите на Партията на националистическото движение /ПНД/, която засега само подкрепя управляващите, без да има участие в кабинета, но това ще бъде решено след разговори с лидера й Девлет Бахчели.

Според източниците на „Хюрриет“ в ремонтираното правителство ще останат досегашните министри на правосъдието Бекир Боздаг, на семейството Фатма Кая, на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, на енергетиката и природните източници Берат Албайрак, на здравеопазването Реджеп Акдаг, на труда и социалната сигурност Мехмет Мюезиноглу, на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи, както и вицепремиерът Нуретин Джаникли. Спрягат се 8 имена за нови министри.

Следващите избори за президент и парламент са насрочени за началото на ноември 2019 г., предсрочен вот не е в дневния ни ред, а дотогава ще работим за засилване на икономиката, коментира Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че след като Висшият изборен съвет се произнесе за официалните резултати от референдума, ще оглави управляващата ПСР, защото е неин основател.

Ердоган обаче отрече твърденията за предстоящи радикални промени в състава на правителството, а и подобни разговори не били водени с премиера Йълдъръм. Според държавния глава вчерашното решение на ПАСЕ за връщането на мониторинга за Турция е политическо и властта в Анкара категорично не го приема. Освен това нямало никакъв смисъл главната опозиционна Народно-републиканска партия /НРП/ да занимава Конституционния съд и Европейския съд по правата на човека с изхода от референдума, тъй като те нямали необходимите правомощия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама