Посланиците на страните от ЕС се договориха за отмяна на визите за Украйна

13:13, 26 апр 17 / Свят 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посланиците на 28-те държави членки на Европейския съюз взеха решение за либерализация на визовия режим за Украйна, съобщи източник от Брюксел. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

„Посланиците на страните членки на ЕС на планирано заседание днес одобриха решението за предоставяне на безвизов режим за Украйна“, посочи той. По думите на дипломата се очаква решението да бъде потвърдено и от Съвета на Европейския съюз на 11 май. След това то ще бъде публикувано в официалното списание на общността и ще влезе в сила 20 дни по-късно.

Украинският президент Петро Порошенко нарече решението историческо. „Съветът на Ес на ниво посланици току-що взе историческото решение да предостави визова либерализация на Украйна. Вратите на Европа са отворени за Украйна“, посочи той.

В момента Европейският съюз разработва специална система за електронна регистрация за гражданите на държавите без визи. Такава регистрация трябва да бъде направена от желаещите да посетят съюза преди пътуването им и ще струва сумата от 5 евро. Също така при проверката на паспортите на гражданите от тези страни ще се проверява и това колко пари носят в себе си, имат ли медицинска застраховка, билет за връщане и място на отсядане като хотел и т.н. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама