Георге Иванов: Няма да дам мандат без отказ от „албанската платформа“

11:52, 26 апр 17 / Свят 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Докато не бъдат отстранени правната и политическа пречка, не мога да предоставят мандата за съставяне на правителството, заяви македонският президент Георге Иванов в интервю за унгарската държавна телевизия МТВА. Това информира БГНЕС.

Според Иванов има правен и политически проблем, за да се даде мандат. По-същественият е политическият проблем, който е т.нар. албанска платформа.

Според него мнозинството беше осигурено чрез изнудване - да бъде приета платформа на партии на албанците от Македония, която е създадена в Тирана, в кабинета на албанския премиер Еди Рама. „Това според нашата конституция и съгласно нашите закони е поставянето на Македония в подчинено положение и зависимост на друга държава. Това е престъпление, но то противоречи и на клетвата, която съм дал, когато поех президентския пост, защото аз не само съвестно и честно трябва да изпълнявам функциите на президент, а и да защитавам Конституцията и законите, аз съм отговорен за суверенитета , териториалната цялост и независимостта на Македония“, посочи държавният глава.

Според него, ако даде мандат на някого, който е приел платформа на чужда държава, независимостта на страната ще бъде поставена под въпрос и решението му ще бъде оспорено.

„Затова казах, че щом се премахнат правната и политическата пречки, няма да е проблем връчването мандата, повтори Георге Иванов. Той добави, че решението е превантивно, за да се избегнат още по-големи проблеми.

Георге Иванов бе предложил парламентарно представените партии да се откажа от „албанската платформа“, за да връчи мандат, но това досега не бе направено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама