САЩ започнаха доставката на противоракетни системи на Сеул

10:02, 26 апр 17 / Свят 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ започнаха да доставят оборудване за противоракетна отбрана на Южна Корея заради растящото напрежение поради севернокорейските ядрени амбиции. Това информира БГНЕС.

Вашингтон призовава Китай – единственият съюзник на Северна Корея – да направи повече за овладяване на ситуацията, но Пекин реагира гневно на планираното разполагане в Южна Корея на системата за противоракетна отбрана (THAAD). Вашингтон и Сеул заявиха, че разполагането на тези оръжейни системи, за което се споразумяха миналата година, има за цел защита от разполагащата с ядрено оръжие Северна Корея.

Само че Китай се безпокои, че американските оръжия ще отслабят неговите собствени способности в областта на балистичните ракети и от Пекин заявиха,че това нарушава регионалния баланс в сферата на сигурността. Пекин наложи поредица от мерки срещу Сеул като икономическо отмъщение срещу Южна Коря, включително забраната за туристически групи. На южнокорейския туристически бизнес беше нанесен сериозен удар от бойкота на Пекин заради THAAD, като броят на посетителите от Китай – представляващ около половината от двустранния поток – се сви с 40% миналия месец, макар че забраната влезе в сила на 15 март.

Търговският конгломерат Lotte, който предостави на южнокорейското правителство голф игрището Сеонгджу за разполагане на ракетите, също беше наказан от Пекин, като 85 от неговите 99 магазина в Китай бяха затворени.

Системата THAAD е проектирана да прехваща и унищожава балистични ракети с малък и среден обхват по време на последната им фаза на полет.

Последният ход идва когато напрежението се повишава на Корейския полуостров след серия от пускове на ракети от Пхенян и предупреждения от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, че военните действия са "опция на масата".

Вашингтон разположи в региона бойната група на самолетоносача „Карл Винсън“ като демонстрация на сила на фона на признаците, че Пхенян се подготвя да извърши своя шести ядрен опит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама