Върховният съд на Турция отхвърли жалбата на опозицията срещу изборните нередности

17:26, 25 апр 17 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховният съд на Турция отхвърли искането на опозицията да не се зачита решение в последния момент на Висшата изборна комисия, която разреши на референдума от 16 април да се признават бюлетини без необходимия печат, предаде БГНЕС.

Опозиционната Републиканска народна партия (РНП) многократно критикува решението на комисията и в петък изпрати петиция до Държавния съвет – най-висшият административен съд в страната, в която настоява бюлетините без печат да не бъдат зачитани.

Съдът отхвърли искането на РНП с четири гласа срещу един, посочвайки, че не може да се разпорежда върху решения на Висшата изборна комисия, тъй като те „не са административни процедури“.

В събота турският правосъден министър Бекир Боздаг заяви, че решенията, взети от комисията не могат да бъдат оспорвани в Конституционния съд или в Държавния съвет.

На референдума в Турция, който се състоя на 16 април, с минимална преднина от 51% спечели лагера в подкрепа на конституционните изменения, предвиждащи повече изпълнителна власт за държавния глава. С това формата на управление в страната се променя от парламентарна на президентска република. Според опозицията, както и според международните наблюдатели обаче, по време на вота е имало множество нарушения, които са довели до промяна в резултатите в полза на промените.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама